Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Ρευματοειδή ΑρθρίτιδαΟι 9 καλύτερες τροφές για να φάτε εάν έχετε αρθρίτιδα

Εάν έχετε αρθρίτιδα, ξέρετε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση.

Η αρθρίτιδα είναι ένας όρος για μια κατηγορία ασθενειών που προκαλούν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και εθνοτικής καταγωγής.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος, που αναπτύσσεται στις αρθρώσεις με υπερβολική χρήση. Ένας άλλος τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα , μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανέφεραν ότι η διατροφή τους είχε αντίκτυπο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Τα 9 καλύτερα τρόφιμα για να σας βοηθήσουν στην αρθρίτιδα είναι:

1. Λιπαρά ψάρια

Οι λιπαρές ποικιλίες ψαριών όπως ο σολομός,  το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στα συμπτώματα.

2. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία.

Σε ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, το σκόρδο και τα συστατικά του έχει αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Περιέχουν επίσης ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άνοιας.

Επιπλέον, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μια μελέτη διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο σκόρδο είχαν μειωμένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, πιθανότατα χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου.

Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή σας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τα συμπτώματα της αρθρίτιδας όσο και τη γενική υγεία.

3. Τζίντζερ

Εκτός από το να προσθέτει μια έκρηξη γεύσης σε τσάγια, σούπες και γλυκά, το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Μια μελέτη του 2001 αξιολόγησε τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος τζίντζερ σε 261 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Μετά από έξι εβδομάδες, το 63% των συμμετεχόντων παρουσίασαν βελτιώσεις στον πόνο στο γόνατο.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε επίσης ότι το τζίντζερ και τα συστατικά του μπλοκάρουν την παραγωγή ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία αρουραίων με εκχύλισμα τζίντζερ μείωσε τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου φλεγμονώδους δείκτη που εμπλέκεται στην αρθρίτιδα.

Η κατανάλωση τζίντζερ σε φρέσκια, σκόνη ή αποξηραμένη μορφή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

4. Μπρόκολο

Δεν είναι μυστικό ότι το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που κυκλοφορούν. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης σημαντικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, η σουλφοραφάνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο.

5. Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι γεμάτα με ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ασθένεια των αρθρώσεων.

Μια ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών συσχετίστηκε με μειωμένους δείκτες φλεγμονής.

Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Σε μια μελέτη, 90 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έλαβαν συμπληρώματα είτε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είτε ελαιόλαδου.

Σε σύγκριση με την ομάδα του ελαιολάδου, όσοι έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση φαρμάκων για την αρθρίτιδα.

Ωστόσο, οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες επικεντρώνονται στις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γενικά στην αρθρίτιδα. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να μάθουμε περισσότερα για τις επιπτώσεις των καρυδιών, συγκεκριμένα.

6. Μούρα

Τόνοι αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων είναι στριμωγμένοι σε κάθε μερίδα μούρων, γεγονός που μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη μοναδική τους ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, τα μούρα είναι πλούσια σε κερκετίνη και ρουτίνη, δύο φυτικές ενώσεις που διαθέτουν τεράστιο αριθμό πλεονεκτημάτων για την υγεία σας.

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα, η κερσετίνη βρέθηκε ότι μπλοκάρει ορισμένες από τις φλεγμονώδεις διεργασίες που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Μια άλλη μελέτη έδωσε σε αρουραίους συμπληρώματα κερκετίνης και ρουτίνης, τα οποία μείωσαν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Ευτυχώς, εάν θέλετε να επωφεληθείτε από αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μούρων για να διαλέξετε. Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα βατόμουρα είναι μερικές μόνο επιλογές που μπορούν να ικανοποιήσουν το γλυκό σας και να προσφέρουν άφθονα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

7. Σπανάκι

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ορισμένα από τα συστατικά τους μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την αρθρίτιδα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Το σπανάκι, συγκεκριμένα, περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά καθώς και φυτικές ενώσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών.

Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο στην αντιοξειδωτική καμπφερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιδράσεις των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα του 2017 αντιμετώπισε κύτταρα αρθριτικού χόνδρου με κεμπφερόλη και βρήκε ότι μειώνει τη φλεγμονή και απέτρεψε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις του σπανακιού και των συστατικών του στους ανθρώπους με αρθρίτιδα.

8. Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες.

Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν αρκετές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ευεργετικές στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στη φλούδα των σταφυλιών.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης μια φυτική ένωση που ονομάζεται προανθοκυανιδίνη, η οποία μπορεί να έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην αρθρίτιδα.

9. Ελαιόλαδο

Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Βοηθάει να σταματήσει η ανάπτυξη της αρθρίτιδας, να μειώσει το πρήξιμο των αρθρώσεων, να επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου και να μειώσει τη φλεγμονή.

Στο τέλος της μελέτης, τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου φλεγμονώδους δείκτη είχαν μειωθεί και στις δύο ομάδες - κατά 38,5% στην ομάδα του ελαιολάδου και μεταξύ 40-55% στην ομάδα του ιχθυελαίου.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις επιδράσεις του ελαιολάδου στην αρθρίτιδα, η συμπερίληψη του ελαιολάδου και άλλων υγιεινών λιπών στη

διατροφή σας μπορεί σίγουρα να ωφελήσει την υγεία σας και μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

 

Πίσω →