Η μείωση της οστικής πυκνότητας που χαρακτηρίζει την διαδικασία της γήρανσης σχετίζεται με την μείωση της παραγωγής ορμονών. Εμφανίζεται έντονα κατά την διάρκεια της κλιμακτηρίου.

Πολλές μελέτες δείχνουν την σημαντικότητα της επάρκειας ασβεστίου και της βιταμίνης D για καλύτερη οστική πυκνότητα αλλά και πρόληψη της οστεοπόρωσης και τον καταγμάτων.

Τα πιθανά οφέλη της μεσογειακής δίαιτας για την οστική πυκνότητα μπορεί να οφείλεται στον συνδυασμό παρουσίας τόσο μικροθρετικών όσο και μακροθρεπτικών συστατικών. όντως το β-καροτένιο φαίνεται ότι καταστέλλει τον σχηματισμό οστεοκλαστών και την οστική απορρόφησης. Η βιταμίνη Κ επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των οστών μέσω της σύνθεσης της οστεοκαλσίνης από τους οστεοβλάστες που η Βιτ Κ που εξαρτάται από τις πρωτεΐνες.

Μετανάλυση μελετών σχετικές με την βιτ C έδειξε ότι καλή πρόσληψη της βιταμίνης μέσω διατροφικών πηγών είχε αρνητική συσχέτιση με κάταγμα ισχίου, οστεοπόρωση, αυξημένη οστική πυκνότητα. Επίσης επαρκής κατανάλωση β καροτενίου, βιτ C, σεληνίου μέσω μεσογειακής διατροφής μπορεί να οδηγήσει και καλύτερη οστική πυκνότητα. 

Πίσω →