Η οστεοπόρωση αναφέρεται συχνά και ως «σιωπηλή ασθένεια», παρουσιάζεται με λίγες, ή και πολλές φορές χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές στην υγεία σας. Συχνά, η πρώτη ένδειξη της οστεοπόρωσης είναι όταν προκύπτει κάποιο κάταγμα στα οστά.
Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών. Στην ηλικία των εβδομήντα, περίπου το 30 έως 40%όλων των γυναικών έχουν τουλάχιστον ένα κάταγμα που το οποίο έχει προκύψει από την ασθένεια της οστεοπόρωση.
Η λήψη μέτρων για την αναδόμηση και την υγεία των οστών, ενώ είστε νέοι μπορεί κυριολεκτικά να καθορίσει το τι θα συμβεί με τα οστά σας στο πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, σε κάθε ηλικία, τα οστά αναδομούνται σωστά με την κατάλληλη διατροφή και τη τακτική σωματική δραστηριότητα. Αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλουν στη διασφάλιση του οστίτη ιστού ο οποίος θα εξακολουθεί να κατασκευάζεται.

Διατροφή και Υγεία των οστών 
Τα οστά μπορεί να φαίνονται ξηρά και θαμπά, αλλά απέχουν πολύ από αυτό που βλέπει ένα γυμνό μάτι. Βρίσκονται συνεχώς υπό κατασκευή και μάλιστα περιέχουν ορισμένα κύτταρα τα οποία αποδομούν τα υπάρχοντα οστά και άλλα κύτταρα τα οποία χρησιμοποιούν το ασβέστιο και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που τρώμε για να χτίσουν νέο οστό.(γνωστά ως οστεοκλάστες και οστεοβλάστες) Εάν δεν είστε σωματικά δραστήριοι και δεν παίρνετε τα απαραίτητα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε ημερησίως, τα οστά σας θα αρχίσουν την αποδόμηση. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται λιγότερο πυκνά, πιο αδύναμη και οι πιθανότητές να σπάσουν αυξάνονται.
Bone Building Nutrients

Τα θρεπτικά συστατικά για την αναδόμηση των οστών
Το Ασβέστιο θεωρείται το κύριο θρεπτικό συστατικό για τα κύτταρα αναδόμησης, και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Τα οστά αποθηκεύουν το 99 τοις εκατό του ασβεστίου που κυκλοφορεί στο σώμα. Τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί έχουν το υψηλότερο ποσό του ασβεστίου και μετά ακολουθούν τα ενισχυμένα με ασβέστιο τρόφιμα όπως γάλα σόγιας, δημητριακά και χυμοί φρούτων. Άλλες καλές πηγές είναι τα αμύγδαλα, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο tofu.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως οι απαιτήσεις σε ασβέστιο διαφέρουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής.:

  • Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8, χρειάζονται 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα.
  • Τα παιδιά ηλικίας 9 έως 18 χρειάζονται 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα.
  • Ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών, χρειάζονται 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα.
  • Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες ηλικίας άνω των 70 χρειάζονται τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα.


Σημαντική σημείωση: 
Τα περισσότερα παιδιά δεν ικανοποιούν τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβεστίο. Λιγότερο από το ήμισυ των εφήβων αγοριών και μόνο το ένα πέμπτο των εφήβων κοριτσιών καταναλώνουν τις συνιστώμενες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Το ασβέστιο από μόνο του ως στοιχείο δεν μπορεί να χτίσει τα οστά. Λειτουργεί με άλλα θρεπτικά συστατικά για να αυξήσει την αντοχή των οστών μέσω ενεργειών όπως η αναδόμηση . 
Τα πιο απαραιτητα θρεπτικά συστατικά από αυτά είναι:

  • Η βιταμίνη D
  • Η βιταμίνη Κ
  • Κάλιο
  • Φθόριο
  • Μαγνήσιο 

Τρόφιμα Vs. Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που τα τρόφιμα προσφέρουν φυσικά. Πλέον, πολλές τροφές πλούσιες σε ένα θρεπτικό συστατικό για την αναδόμηση των οστών περιέχουν έμμεσα και άλλες χρήσιμες ουσίες. Για παράδειγμα, το γάλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή της βιταμίνης D, κάλιο και μαγνήσιο.
Εάν δεν μπορείτε να καταναλώνετε γάλα λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, δοκιμάστε γάλα χωρίς λακτόζη και τρόφιμα. εμπλουτισμένα με ασβέστιο Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου με σχέση με την βιταμίνη D ιδιαίτερα αν πρόκειται για γυναίκα σε περίοδο εμμηνόπαυσης ή προ εμμηνόπαυση. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο συμπλήρωμα για τα οστά σας,.
Συζητήστε με τον γιατρό σας και φροντίστε για τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν βρίσκεστε σε κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τη μείωση της Οστεοπόρωση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους διαιτητικούς παράγοντες που μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου, προσέχοντας τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε να είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →