Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟστεοαρθρίτιδαΠοιες τροφές βοηθούν στην ενίσχυση των χόνδρων και στη μείωση της φλεγμονής τους

Ρόδι:

Σε έρευνα που έγινε έβαλαν εκχύλισμα ροδιού σε δείγματα χόνδρου που υπέστησαν βλάβη από οστεοαρθρίτιδα. Η προσθήκη ροδιού μείωσε τα επίπεδα ενός φλεγμονώδους χημικού που συνδέεται με την υπερπαραγωγή ενός συγκεκριμένου ενζύμου. Αυτό το ένζυμο είναι απαραίτητο για την αντικατάσταση του χόνδρου, αλλά όταν παράγεται σε μεγάλο βαθμό (όπως στην οστεοαρθρίτιδα), ο χόνδρος φθείρεται. Έτσι, η κατανάλωση του χυμού ρόδι συμβάλλει στην καταπολέμιση της οστεαρθρίτιδας.

Πολύχρωμα λαχανικά:

Τα πολύχρωμα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ελεύθερες ρίζες παρεμποδίζουν την ικανότητα των χόνδρων να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Τα άτομα με αρθρίτιδα έχουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες, οπότε θα πρέπει να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για να προσλάβουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα βήτα-καροτένιο και βιταμίνη C.

Λιπαρά ψάρια:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν την παραγωγή μιας κατηγορίας αντι-φλεγμονωδών ουσιών. Αναστέλλουν τη δραστηριότητα των φλεγμονωδών κυττάρων, γεγονός που βοηθά ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πίσω →