Η διατροφή, ιδιαίτερα το ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σε άτομα που έχουν υγιή οστά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Για τους ηλικιωμένους, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος. Η πρωτεΐνη είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών.

Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή έχουν αλλεργία στο γάλα, επιλογές όπως σόγια, αμύγδαλο και ρύζι ενισχυμένο με ασβέστιο και η σαρδέλα είναι εξαιρετικές εναλλακτικές πλούσιες σε ασβέστιο.

Δεν απορροφώνται από τον οργανισμό όλες οι πηγές τροφίμων που αναφέρουν το ασβέστιο ως θρεπτικό συστατικό. Το ασβέστιο σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το σουσάμι , το σέσκουλο και το σπανάκι δεν απορροφάται καλά λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξαλικά, που δεσμεύουν το ασβέστιο. Έχουν άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου κατά τον υπολογισμό της ημερήσιας πρόσληψης.

  • ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός, που ανανεώνεται και επανορθώνεται συνεχώς από την καθημερινή φθορά. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τη διαδικασία αναδόμησης να παραμείνει ισορροπημένη. Ωστόσο, όπως πολλά θρεπτικά συστατικά, το ασβέστιο απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς γερνάμε.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D, η «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται όταν οι ακτίνες του ήλιου αλληλεπιδρούν με το δέρμα μας. Βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων οστών αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των μυών, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία σας και να μειώσει την πιθανότητα κατάγματος από πτώση.

  • ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες πρωτεΐνης συνδέονται με μεγαλύτερη οστική μάζα και λιγότερα κατάγματα όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι επαρκής. Οι ενήλικες με περιορισμένη πρόσληψη πρωτεϊνών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για απώλεια οστικής μάζας και κατάγματα.

Πίσω →