Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΟστεοπόρωσηΤα δαμάσκηνα μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους φλεγμονής, οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση. Ωστόσο, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση λόγω της απώλειας οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

 Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες ενώσεις στα δαμάσκηνα μπορεί να αποτρέψουν αυτή τη φλεγμονώδη.

Τα δαμάσκηνα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα εκχυλίσματα πολυφαινόλης που βρίσκονται στα δαμάσκηνα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τη φλεγμονή σε έναν ειδικό τύπο οστικών κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες. Οστεοκλάστες παίζουν ζωτικό ρόλο στη συντήρηση, την επισκευή και την αναδόμηση των οστών.

Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και μέταλλα όπως ο χαλκός και το μαγνήσιο, τα οποία είναι σημαντικά για γερά οστά.

 Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε δαμάσκηνα,διότι μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη.

 

Πίσω →