Το να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό είναι πολύ σημαντικό για το χειμώνα που υπάρχουν πολλές ιώσεις αλλά και όχι μόνο. Προσπαθήστε λοιπόν να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη μόνοι σας. Μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας υποστηρίζοντας σωστά το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αντιοξειδωτικά, βότανα και βιταμίνες που αγαπούν το ανοσοποιητικό.

Αρχικά μπορείτε να εκτεθείτε περισσότερο στον ήλιο για να συνθέσετε περισσότερη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D είναι ιδανική για τα οστά και τα δόντια, αλλά είναι επίσης το μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος που «θυμάται» συγκεκριμένα μικρόβια, ώστε να μπορεί να ενισχύσει μια ταχύτερη άμυνα την επόμενη φορά που θα είναι παρόντες τα ίδια μικρόβια. Αυτό ονομάζεται προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D βοηθά στη διαμόρφωση του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύοντας τα Τ κύτταρα μας, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που περιπολεί το σώμα μας σαν στρατιώτες, έτοιμους να καταστρέψουν τυχόν επικίνδυνα κύτταρα που συναντούν. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, τα βοηθητικά μας κύτταρα Τ είναι αδιάφορα και δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε σε τυχόν απειλές. Μπορείτε να μετατρέψετε το υπεριώδες φως σε βιταμίνη D με τον ήλιο 20 λεπτά την ημέρα, ή μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα που θα σας δώσει υψηλότερη ποσότητα. Ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει το επίπεδο της βιταμίνης D για να διαπιστώσει εάν είστε ανεπαρκείς ή όχι και να κάνετε τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε τα επίπεδα.

Τέλος μπορείτε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη C για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τη βιταμίνη C δεν μπορεί να την παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Μπορούμε να καταναλώσουμε εσπεριδοειδή και λαχανικά για να την αποκτήσουμε, και αυτή είναι μια καλή ιδέα, επειδή αυτή η θρεπτική ουσία ενισχύει την παραγωγή των βοηθητικών κυττάρων Τ, που είναι ένα λευκό κύτταρο αίματος που βοηθά στο να παλέψουμε για την υγεία μας. Η βιταμίνη C μελετήθηκε για την ικανότητά της να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταστέλλει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C θα οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσία, άρα μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Επιπλέον, όταν υπάρχει πρόσθετο άγχος στο σώμα, θα εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω της αυξημένης φλεγμονής και των μεταβολικών απαιτήσεων. Η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη C φαίνεται να υποστηρίζει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Πίσω →