Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι από τον οργανισμό ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη προβιοτικών βακτηρίων, ιδιαίτερα των γαλακτοβακίλλων. Για  την κατηγοριοποίηση μιας ουσίας ως πρεβιοτικής θα πρέπει να:

  • μην απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα,
  • είναι ανθεκτική στο όξινο περιβάλλον του στομάχου και στην υδρόλυση από τα ένζυμα του οργανισμού,
  • μπορεί να ζυμωθεί από τα μόνιμα εντερικά βακτήρια και να μπορεί να διεγείρει επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα της εντερικής μικροχλωρίδας
  • προσφέρει οφέλη στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού

Πρεβιοτικά είναι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, ο γαλακτοολιγοσακχαρίτης, η β-γλυκάνη, οι ξυλοολιγοσακχαρίτες, οι αραβινοξυλοολιγοσακχαρίτες και οι ισομαλτοολιγοσακχαρίτες.

  • Φρουκτοολιγοσακχαρίτες συναντώνται στο ζαχαροκάλαμο, στα σπαράγγια, στα ζαχαρότευτλα, στο σκόρδο, στο κιχώριο, στο κρεμμύδι, στην αγκινάρα, στο σιτάρι, στο μέλι, στην μπανάνα, στο κριθάρι, στην ντομάτα και στη σίκαλη. Είναι αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποιητικά
  • Γαλακτοολιγοσακχαρίτης βρίσκεται στο ανθρώπινο και αγελαδινό γάλα. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και βελτιώνει την ανοσία.
  • Β-γλυκάνη: συναντάται στους σπόρους δημητριακών, στα μανιτάρια, στα φύκια. Μειώνει το σωματικό βάρος, διατηρεί τον δείκτη μάζας σώματος, δρα ως, μειώνει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
  • Ξυλοολιγοσακχαρίτες: βρίσκεται στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα, στο μέλι, στο πίτουρο σιταριού. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη.
  • Αραβινοξυλοολιγοσακχαρίτες: συναντάται στο πίτουρο σιταριού. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος, την διαχείριση σακχάρων και λιπιδίων στο αίμα και την τροποποίηση ανοσολογικών δεικτών.
  • Ισομαλτοολιγοσακχαρίτες: το βρίσκουμε στο άμυλο. Ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα διεγείροντας την ινσουλίνη, καθώς και τις ινκρετίνες.

Τα πρεβιοτικά ρυθμίζουν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο καθώς και το συστημικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η εντερική μικροχλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα πρεβιοτικά μπορούν είτε να επηρεάσουν άμεσα τον αριθμό και τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, είτε οι μεταβολίτες τους, που δημιουργούνται μετά τη ζύμωση, μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετη επίδραση στον λεμφικό ιστό που σχετίζεται με το έντερο.

Τα πρεβιοτικά ασκούν άμεση επίδραση στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού ανεξάρτητα από τη μικροχλωρίδα. Ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση αλληλεπιδρώντας με διάφορα συστατικά του έμφυτου και του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει φυσικούς φραγμούς όπως βλεννογόνους και κύτταρα στο αίμα και τους ιστούς όπως μονοκύτταρα, μακροφάγα, δενδριτικά κύτταρα, λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα μαζί με διαλυτούς μεσολαβητές όπως πρωτεΐνες συμπληρώματος και κυτοκίνες.

Όταν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει ένα παθογόνο ή τραυματισμό ιστού, πυροδοτείται η φλεγμονή.

Τα πρεβιοτικά μπορούν είτε μόνα τους είτε μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας να διευκολύνουν την αντιφλεγμονώδη απόκριση δρώντας μέσω των υποδοχέων αναγνώρισης προτύπων ή του υποδοχέα συζευγμένου με πρωτεΐνη G.

Πίσω →