Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς.

Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη ποσότητα τροφής που καταναλώνετε διότι,  παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρόλο που όλα τα τρόφιμα σας δίνουν ενέργεια, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των ενεργειακών επιπέδων σας και να σας κάνουν να είστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι  κατά την διάρκεια  της ημέρας.

Ακολουθεί μια λίστα με  τρόφιμα που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση  των ενεργειακών επιπέδων:

 

1. Μπανάνες

Οι μπανάνες  είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για ενέργεια. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, καλίου και βιταμίνης Β6, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των ενεργειακών επιπέδων στο σώμα σας.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας πριν από ποδηλασία 75χλμ. ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα υδατανθρακούχο  ποτό για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών αντοχής .

2. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και βιταμινών Β.

Μια μερίδα σολομού ή τόνου σας παρέχει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12 .

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες πολλές φορές ωθούν τον οργανισμό σε γρήγορη κόπωση.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 συνεργάζεται με το φολικό οξύ για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και βοηθά τον σίδηρο να λειτουργεί καλύτερα στο σώμα. Τα βέλτιστα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και σιδήρου στο αίμα μπορούν να μειώσουν την κόπωση και να αυξήσουν την ενέργεια .

3. Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό. Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, είναι λιγότερο επεξεργασμένο και έχει  μεγαλύτερη θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσιο σε  ίνες, βιταμίνες  και μέταλλα.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι (195 γραμμάρια) περιέχει 3,5 γραμμάρια ίνας και παρέχει περίπου το 88% των RDI για το μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά τα ένζυμα  να διασπάσουν τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες για να παράγουν ενέργεια .

Επιπλέον, χάρη στην υψηλή  περιεκτικότητα σε ίνες, το καστανό ρύζι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας .

4. Γλυκοπατάτες

Πέραν του ότι είναι νόστιμες , οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια σημαντική πηγή ενέργειας.

Μια γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους  παρέχει έως και 23 γραμμάρια υδατανθράκων, 3,8 γραμμάρια ινών, 28% των RDI για το μαγγάνιο  438% των RDI για τη βιταμίνη Α. Χάρη στην υψηλή  περιεκτικότητα σε ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, η γλυκοπατάτα  , στο σώμα σας χωνεύεται  με αργό ρυθμό, οπότε παρέχετε ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Καφές

Ο καφές μπορεί να είναι το πρώτο  που θα σκεφτείτε  να καταναλώσετε  όταν ψάχνετε για  ενέργεια.

Είναι πλούσιος σε καφεΐνη. Αυτή η ένωση μπορεί γρήγορα να περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό σας και να αναστείλει τη δραστηριότητα της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα .

Κατά συνέπεια, η παραγωγή επινεφρίνης αυξάνεται. Αυτή η ορμόνη διεγείρει το σώμα και τον εγκέφαλο.

6. Αυγά

Τα αυγά δεν είναι μόνο ένα νόστιμο  φαγητό, αλλά μπορούν επίσης να σας  παρέχουν ενέργεια για την ημέρα σας. Τα αυγά είναι πλούσια  σε πρωτεΐνες, και αμινοξέα όπως είναι η λευκίνη. Η λεύκινη,  είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στα αυγά και είναι γνωστό ότι τονώνει την παραγωγή ενέργειας με διάφορους τρόπους .

Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Β. Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν τα ένζυμα να διαδραματίσουν το ρόλο τους στις διαδικασίες διάσπασης της τροφής για ενέργεια .

7. Μήλα

Τα μήλα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο και αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών.Ένα μέτριο μήλο (185 γραμμάρια) περιέχει περίπου 25 γραμμάρια υδατανθράκων, 19 γραμμάρια ζάχαρης και έως 4 γραμμάρια ινών.

Επιπλέον, τα μήλα έχουν υψηλό περιεχόμενο αντιοξειδωτικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων, ώστε να απελευθερώσουν ενέργεια σε μια πιο εκτεταμένη χρονική περίοδο .

8. Νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Αντιπροσωπεύει έως και το 60% του σωματικού σας βάρους και συμμετέχει σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας .

Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τις λειτουργίες του σώματος, αφήνοντας σας να αισθάνεστε υποτονικοί  και κουρασμένοι  .

Μπορείτε να αποφύγετε την αφυδάτωση με πόσιμο νερό ακόμα κι αν δεν διψάτε. Προσπαθήστε να πίνετε νερό τακτικά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

9. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο από την σοκολάτα γάλακτος. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το  κακάο έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η αύξηση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα.

Αυτή η επίδραση βοηθά στην παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και τους μυς, γεγονός που βελτιώνει τις λειτουργίες τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης .

Επιπλέον, η αύξηση της ροής αίματος που παράγεται από τα αντιοξειδωτικά στο κακάο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της πνευματικής κόπωσης και στη βελτίωση της διάθεσης .

Πίσω →