Η σαρκοείδωση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων να σχηματιστούν σε όλο το σώμα. Αυτές οι μικροσκοπικές ομάδες κυττάρων ονομάζονται κοκκιώματα. Είναι ιδιαίτερα συχνές στους πνεύμονες, τους λεμφαδένες, το δέρμα, τα μάτια και το συκώτι. Μερικές φορές, αυτά τα κοκκιώματα προκαλούν πολύ μικρή βλάβη, οπότε ένα άτομο με σαρκοείδωση δεν έχει κανένα σύμπτωμα ασθένειας.

 Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, τα κοκκιώματα παράγουν μεγάλες περιοχές φλεγμονής και ουλών που μπορεί να παρεμβαίνουν στις κανονικές λειτουργίες ενός οργάνου. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι με σαρκοείδωση τελικά αναρρώνουν, μερικοί αναπτύσσουν χρόνιες μορφές της ασθένειας που επιδεινώνονται με τον καιρό.

Αίτια

Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια της σαρκοείδωσης, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένεια συνεπάγεται μη φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση της σαρκοείδωσης μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη. Άλλοι υποψιάζονται ότι η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε αλλεργιογόνο στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι γενετικοί (κληρονομούμενοι) παράγοντες πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει την ασθένεια.

Συμπτώματα

Μερικά άτομα με σαρκοείδωση δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι απλά αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι. Ακόμα άλλοι έχουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως πυρετό, χαμηλή όρεξη, νυχτερινές εφιδρώσεις, πόνο στις αρθρώσεις ή πόνο στους μυς. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως επειδή η ασθένεια επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος σε διαφορετικούς ανθρώπους. Μεταξύ εκείνων που βλέπουν τους γιατρούς τους για πιο συγκεκριμένα συμπτώματα, πάνω από το 90% έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες. Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως ένας ξηρός βήχας και δύσπνοια. Αργότερα, μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος στο στήθος και, σπανιότερα, βήχας που προκαλεί αιματηρή βλέννα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πνευμονική λειτουργία μπορεί να πέσει τόσο ώστε να μην μπορείτε να κάνετε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Διατροφική αντιμετώπιση

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

  • Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά  Δεδομένου ότι η φλεγμονή των κυττάρων χαρακτηρίζει την ασθένεια, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα που είναι ακόμα υγιή από παρόμοια βλάβη. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα μόρια που εμφανίζονται φυσικά κατά την διάρκεια της πέψης, αλλά και ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ακτινοβολία και εισπνοής καπνού. Συνιστάται λοιπόν να τρώτε πηγές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως μούρα, ντομάτες, πιπεριές και άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
  • Μαγνήσιο Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μαγνήσιο μπορεί να αντισταθμίσει τις επιδράσεις της σαρκοείδωσης στα κύτταρα σε κάποιο βαθμό, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των κυττάρων. Δοκιμάστε αβοκάντο, πατάτες, καλαμπόκι, βρώμη, σόγια, καστανό ρύζι και άλλες πηγές μαγνησίου. Το μαγνήσιο διευκολύνει περίπου 300 λειτουργίες σώματος, Είναι επίσης απαραίτητο για την σωστή απόδοση των κυττάρων. Τα ηλεκτρικά φορτία μαγνησίου που ονομάζονται "ιόντα" τροφοδοτούν τα ένζυμα που επιτρέπουν στα κύτταρα να μεταδίδουν πληροφορίες.
  • Ελαιόλαδο Στην περίπτωση της σαρκοείδωσης, ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται πίσω από τη βλάβη των κυττάρων. Τα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου μπορούν να φέρουν ισορροπία στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να θεραπεύει το σώμα σας αντί να το βλάψει. Μερικοί άνθρωποι διαφωνούν σχετικά με το αν η θέρμανση του ελαιολάδου καταστρέφει πάρα πολλά από τα λίπη για να είναι ωφέλιμη, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι η χρήση του ώμο στις σαλάτες και στα φαγητά είναι πάντα μια καλή λύση.
  • Κουρκουμάς Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland συνιστά κουρκουμά για τη σαρκοείδωση λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Ο κουρκουμάς συνήθως χρησιμοποιείται αποξηραμένος και αλεσμένος ως μπαχαρικό. Η πορτοκαλί σκόνη έχει γήινη γεύση και είναι κοινή στις ασιατικές συνταγές. Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των κυττάρων, βελτιώνοντας τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, το ιατρικό κέντρο προειδοποιεί επίσης ότι ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδρά αρνητικά με τα φάρμακα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Συζητήστε τις πιθανές παρενέργειες με το γιατρό σας πριν συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας.
  • Νερό Υπάρχει κάποια εικασία ότι οι εισπνεόμενες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και το αποτέλεσμα είναι η σαρκοείδωση Το νερό απορροφά τις τοξίνες από το σώμα σας και, ως εκ τούτου, μπορεί να μειώσει τον ρόλο που παίζει η μόλυνση του αέρα στην ανάπτυξη της σαρκοείδωσης. Επομένως προσπαθείστε να μένετε ενυδατωμένοι και να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.
  • Άπαχα κρέατα Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με τα άπαχα κρέατα για να μειώσετε τη φλεγμονή. Δυστυχώς, το κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα σας. Ενώ μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα σαρκοείδωση, αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να ανακάμψετε. Επιλέξτε πουλερικά, ψάρια, όσπρια, φασόλια ή ξηρούς καρπούς για τις πρωτεϊνικές σας πηγές.

 

 

Πίσω →