Το να έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για να μην υποφέρουμε από ιώσεις και να είμαστε ασφαλείς. 

Παρακάτω είναι 5 τρόποι που μπορούμε είτε να βελτιώσουμε είτε να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή

Όπως με τα περισσότερα πράγματα στο σώμα σας, μια υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά.

Εκτός από το ότι παρέχει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την ενέργεια που χρειάζεται, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που παίζουν ρόλο στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, όπως:

  • Βιταμίνη Β6: που βρίσκεται στο κοτόπουλο, το σολομό, τον τόνο, τις μπανάνες, τα πράσινα λαχανικά και τις πατάτες (με τη φλούδα)
  • Βιταμίνη C: που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών και των φραουλών, καθώς και της ντομάτα, του μπρόκολο και του σπανακιού
  • Βιταμίνη Ε: που βρίσκεται στα αμύγδαλα, το ηλιέλαιο, τους ηλιόσπορους, το φυστικοβούτυρο και το σπανάκι

Τακτική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο για την οικοδόμηση μυών και για την απομάκρυνση του άγχους - είναι επίσης σημαντικό μέρος της υγείας και της υποστήριξης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένας τρόπος άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού είναι να ενισχύσει τη συνολική κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας ευκολότερο για τα ανοσοκύτταρα και άλλα μόρια που καταπολεμούν τις μολύνσεις να ταξιδεύουν πιο εύκολα σε όλο το σώμα.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μόλις 30 λεπτών μέτρια έως έντονη κάθε μέρα βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην τακτική άσκηση.

Να πίνετε νερό.

Το νερό παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα υγρό στο κυκλοφορικό σύστημα που ονομάζεται λέμφη, το οποίο μεταφέρει σημαντικά ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τις μολύνσεις γύρω από το σώμα , αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Η αφυδάτωση επιβραδύνει την κίνηση της λέμφου και μερικές φορές οδηγεί σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα κι αν δεν ασκείστε ή δεν ιδρώνετε, χάνετε συνεχώς νερό μέσω της αναπνοής σας, καθώς και μέσω των κινήσεων των ούρων και του εντέρου. Για να βοηθήσετε στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, βεβαιωθείτε ότι αντικαθιστάτε το νερό που χάνετε με νερό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε - το οποίο ξεκινά με το να γνωρίζετε πόσα νερό χρειάζεστε πραγματικά.

Να κοιμάστε αρκετά.

Ο ύπνος σίγουρα δεν είναι μια ενεργή διαδικασία, αλλά υπάρχουν πολλές σημαντικές δραστηριότητες στο σώμα σας όταν δεν είστε ξύπνιοι - ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε. Για παράδειγμα, δημιουργούνται σημαντικά μόρια που καταπολεμούν τις μολύνσεις ενώ κοιμάστε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που δεν κάνουν έναν αρκετά ποιοτικό ύπνο είναι πιο επιρρεπή σε αρρώστιες μετά από έκθεση σε ιούς, όπως αυτά που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Για να δώσετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την καλύτερη ευκαιρία για την καταπολέμηση της λοίμωξης και της ασθένειας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο πρέπει να κοιμάστε κάθε βράδυ.

Ελαχιστοποιήστε το άγχος

Είτε έρχεται γρήγορα είτε χάνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία σας - συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης που έχει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου άγχους, ιδιαίτερα χρόνιου στρες που είναι συχνή και μακράς διαρκείας, το σώμα σας αποκρίνεται ξεκινώντας μια απόκριση στο στρες. Αυτή η απόκριση στο άγχος, με τη σειρά της, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα - αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης ή ασθένειας.

Πίσω →