Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Δυνατό Ανοσοποιητικό ΣύστημαΘέλετε τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γιαουρτάκι θα μου φάτε;

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να καταναλώσετε γιαούρτι. Πρόκειται για τροφή με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστή από την αρχαιότητα, της οποίας η αξία εκτιμάται όλο και περισσότερο. Το γεγονός ότι το γιαούρτι εξουδετερώνει τα βακτηρίδια έχει αναγνωριστεί από πολύ παλιά. Πρόσφατες έρευνες ωστόσο αποκαλύπτουν ότι ενισχύει σημαντικά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, αποδεικνύεται ότι το γιαούρτι ευνοεί την παραγωγή γάμμα-ιντερφερόνης, ενισχύει την κινητικότητα των φυσικών κυτταροκτόνων κυττάρων κι επιταχύνει την παραγωγή αντισωμάτων. Έρευνες που διεξήγαγε σε κυτταρικές καλλιέργειες ο Claudio De-Simone, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου L’Aquila στο Abruzzi της Ιταλίας πριν από μερικά χρόνια, έδειξαν ότι το γιαούρτι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το φαρμακευτικό σκεύασμα Levaelsole, που χορηγείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποίησε ο Georges M. Halpern, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Στην πρώτη εκτενή μελέτη γύρω από την ανοσολογική δράση του γιαουρτιού, ο Dr. Halpern και οι ερευνητές συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι εκείνοι οι οποίοι κατανάλωναν δυο φλιτζάνια γιαούρτι την ημέρα για διάστημα τεσσάρων μηνών εμφάνιζαν πενταπλάσια ποσότητα γάμμα- ιντερφερόνης στο αίμα τους, ουσίας που καταπολεμά τις λοιμώξεις, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου γιαούρτι. Στην ίδια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 68 άτομα, ηλικίας είκοσι ως σαράντα χρονών, χωρισμένα σε τρεις ομάδες, η πρώτη δεν κατανάλωνε καθόλου γιαούρτι, η δεύτερη κατανάλωνε γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες και η Τρίτη κατανάλωνε γιαούρτι το οποίο είχε υποστεί θερμική κατεργασία, οπότε είχαν εξουδετερωθεί οι ζωντανές καλλιέργειες. Μόνο το γιαούρτι που περιείχε τις ζωντανές καλλιέργειες Lactobacillus bulgarius και Streptococcus thermophilus (συνήθεις στα γιαούρτια που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο) αύξαναν τα επίπεδα της ιντερφερόνης.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το συμπέρασμα της επόμενης μελέτης του Dr. Halpern, που διήρκεσε ένα χρόνο, σύμφωνα με το οποίο η συστηματική κατανάλωση μόλις εκατόν εβδομήντα γραμμαρίων γιαουρτιού σε καθημερινή βάση συνέβαλε στην πρόληψη του κρυολογήματος, της αλλεργικής ρινίτιδας και της διάρροιας τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους. Τα συμπτώματα της αλλεργικές ρινίτιδας υποχώρησαν θεαματικά, ενώ τα κρυολογήματα περιορίστηκαν κατά 25 %.

Πίσω →