Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στο να είμαστε καλά. Τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:

1. Blueberries

Τα blueberries περιέχουν έναν τύπο φλαβονοειδούς που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

2. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη. Το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς  είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα. Είναι επίσης παρόν σε ορισμένα εναλλακτικά φάρμακα. Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση. Αυτό οφείλεται στις ιδιότητες της κουρκουμίνης, μιας ένωσης που υπάρχει στον κουρκουμά.

4. Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η μακροχρόνια πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια άλλη πηγή βιταμίνης C. Περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως σουλφοραφάνη. Για αυτούς τους λόγους, είναι καλή επιλογή για να υποστηρίξετε την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

6. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, ένα είδος αντιοξειδωτικού που δίνει στη φλούδα των πατατών το πορτοκαλί χρώμα του. Η βήτα καροτίνη είναι πηγή βιταμίνης Α. Βοηθά να διατηρείται το δέρμα υγιές και μπορεί ακόμη και να παρέχει κάποια προστασία έναντι της βλάβης του δέρματος από υπεριώδεις ακτίνες.

7. Σπανάκι

Το σπανάκι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως :

  • φλαβονοειδή
  • καροτενοειδή
  • βιταμίνη C
  • βιταμίνη Ε.

Οι βιταμίνες C και E μπορούν να βοηθήσουν υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

8. Τζίντζερ

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τζίντζερ σε διάφορα πιάτα και επιδόρπια, καθώς και σε τσάι.

Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πιθανό να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

9. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, έτσι οι άνθρωποι να μπορούν να το απολαύσουν ως εναλλακτική λύση για το μαύρο τσάι ή τον καφέ. Η κατανάλωση μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κρυολογήματος.

10. Κεφίρ

Το Kefir είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει με:

  • την καταπολέμηση βακτηρίων
  • την μείωση της φλεγμονής
  • την αύξηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας

Πίσω →