Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται συνεχώς σε ενδογενή και εξωγενή ερεθίσματα είτε από τις τροφές που τρώμε , τον ύπνο και τις συνήθειες άσκησης, το άγχος, το σώμα πάντα αναζητά τρόπους διατήρησης της ομοιόστασης. Ογδόντα τρεις ερευνητικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά βελτιώνει πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Είναι η ζάχαρη ανοσοκατασταλτικό;

Η ζάχαρη μπορεί ή όχι να δρα ως ανοσοκατασταλτικό, ανάλογα τον κάθε οργανισμο. Κατά γενικό κανόνα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης εξαντλεί την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών του σώματος, η οποία προκαλεί ένα κύμα φλεγμονών και μεταβολικών διαταραχών. Για παράδειγμα, οι επιδράσεις της ζάχαρης στο ανοσοποιητικό σύστημα διαφέρουν ανάλογα με το αν ο ξενιστής έχει μολυνθεί από ένα βακτήριο ή έναν ιό. Επομένως, δεν είναι τόσο απλό όσο ο ορισμός της ζάχαρης ως «καλή» ή «κακή» όταν πρόκειται για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Φαγοκυττάρωση & Ανοσοποιητικό Σύστημα

Για να κατανοήσουμε τον ρόλο της ζάχαρης στο ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να αναθεωρήσουμε τα φαγοκύτταρα. Η διαδικασία της φαγοκυττάρωσης διαφέρει από την αυτοφαγία επειδή τα φαγοκύτταρα καταναλώνουν μεγάλα σωματίδια, όπως τα βακτήρια και η αυτοφαγία είναι η πρόσληψη και η επαναχρησιμοποίηση εσωτερικών οργανιδίων όπως τα μιτοχόνδρια. Τα φαγοκύτταρα καταστρέφουν σωματίδια όπως βακτήρια που θα μπορούσαν να μολύνουν τον ξενιστή.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι φαγοκυττάρων:

  • Ουδετερόφιλα
  • Μονοκύτταρα
  • Μακροφάγα
  • Μαστοκύτταρα
  • Δενδριτικά κύτταρα

Πίσω →