Οι ζυμομύκητες, γνωστοί και ως βλαστομύκητες, ζύμες ή μαγιά, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων .

Προβλήματα προκύπτουν όταν η μαγιά υπεραναπτύσσεται, προκαλώντας μυκητίαση .Οι βλαστομύκητες είναι πιο πιθανό να υπεραναπτυχθεί σε περιοχές που είναι ζεστές και υγρές, όπως το στόμα, η περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα πόδια και το δέρμα..

Η καντιντίαση προκύπτει από μόλυνση του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών από οποιοδήποτε είδος Candida αλλά κυρίως από την Candida albicans. Τα είδη Candida αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος. Οι μολύνσεις με Candida προκαλούνται λόγω διαταραχής της σύστασης της φυσιολογικής χλωρίδας ή μεταβολές στην άμυνα του ξενιστή

  • Διαβήτης και μολύνσεις βλαστομύκητα

Τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες, συμπεριλαμβανομένων των βλαστομυκήτων, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δεν μπορεί να ελέγξει τα επίπεδά τους στο σώμα.

Ένα άτομο με διαβήτη έχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει λοίμωξη από ότι ένα άτομο χωρίς πάθηση  και ο διαβήτης μπορεί να κάνει τη θεραπεία αυτής της λοίμωξης πιο δύσκολη.

  • Τι αυξάνει τον κίνδυνο;

Εξασθενημένο  ανοσοποιητικό σύστημα

Οποιοσδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από μυκητιασική λοίμωξη. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί σε βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος. Ανοσολογικές αλλαγές και αυξήσεις σε φλεγμονή φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να εμποδίσει την ανοσολογική απόκριση. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αιτία  για την οποία ο διαβήτης κάνει ένα άτομο πιο επιρρεπές σε μολύνσεις ζύμης.

Tο υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί στην καταστολή ορισμένων πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού.

Αυτές οι πρωτεΐνες  βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να κινηθούν προς τις λοιμώξεις και να σκοτώσουν τα μικρόβια. Εάν μια πάθηση, όπως ο διαβήτης, αναστέλλει αυτές τις λειτουργίες, μια μόλυνση ζύμης θα μπορούσε να αναπτυχθεί .

Επιπλέον σάκχαρα σε περιοχές φιλικές προς τον βλαστομύκητα

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να διευκολύνει την προσκόλληση των μυκήτων στα κύτταρα του δέρματος και στους βλεννογόνους αδένες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία επιπλέον σακχάρων, τα οποία επιτρέπουν στον βλαστομύκητα να αποικίζεται .Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, το σώμα μπορεί να εκκρίνει επιπλέον σάκχαρα στα υγρά:

  • φλέγμα
  • ιδρώτας
  • ούρα

Τα άτομα με διαβήτη έχουν επίσης αυξημένα επίπεδα γλυκογόνου, ενός πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιεί το σώμα για την αποθήκευση γλυκόζης..  Το επιπλέον γλυκογόνο στην περιοχή του κόλπου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οξύτητας, το  μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των μυκήτων.

Συμπτώματα

  • Οι στοματικές εξελκώσεις (άφθες) είναι ανορθωμένες, λευκές κηλίδες οι οποίες μπορούν εύκολα να αποξεσθούν, αποκαλύπτοντας μια ερυθρή, ερεθισμένη επιφάνεια. Ένα άτομο με διαβήτη έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει μυκητιασική λοίμωξη στο στόμα.
  • Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι κόκκινες και κατακερματισμένες, και εντοπίζονται συνήθως στις δερματικές πτυχές του οσχέου ή της κοιλίας.
  • Οι κολπικές μολύνσεις χαρακτηρίζονται από λευκό, τυρώδες έκκριμα και κνησμό.
  • Η θολή όραση είναι το πρώτο σύμπτωμα το οποίο σημειώνεται στην οφθαλμική καντιντίαση.

Τα συμπτώματα, τα οποία προκαλούνται από συστηματικές μολύνσεις, εξαρτώνται από την έκταση της μόλυνσης και το προσβεβλημένο όργανο, δηλαδή . από το εάν η Candida εισβάλλει στην καρδιά, στον οισοφάγο, στις μήνιγγες, στους νεφρούς ή στους πνεύμονες.

 Η σηψαιμία λόγω Candida μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη και καταπληξία με ολιγουρία η οποία οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια.

Πίσω →