Η βιταμίνη D συνδέεται με υποδοχείς στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως τα ουδετερόφιλα, τα μακροφάγα και τα φυσικά φονικά κύτταρα. Η βιταμίνη D διεγείρει αυτά τα κύτταρα να παράγουν πεπτίδια με αντιικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από ξένα παθογόνα.

Οι καθελιδίνες και οι ντεφενσίνες είναι πεπτίδια που έχουν αντιμικροβιακές και ανοσοτροποποιητικές ικανότητες και δρουν ως αντι-ιικοί παράγοντες ως μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η βιταμίνη D δρα ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος καταστέλλοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται τόσο με την έμφυτη όσο και με την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση.

Σε απόκριση σε ξένα παθογόνα, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μικρές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες ενεργοποιούν μια ανοσολογική απόκριση για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού. Μερικές φορές αυτή η ανταπόκριση στη λοίμωξη περνά σε υπερβολικό ρυθμό και απελευθερώνονται υπερβολικές ποσότητες κυτοκινών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερφλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να βλάψει όργανα σε όλο το σώμα, οδηγώντας σε πνευμονικές διηθήσεις, πνευμονική βλάβη, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, νεφρική ανεπάρκεια και τελικά θάνατο.

Πίσω →