Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΠαθήσεις Ήπατος και ΠαγκρέατοςΉξερες πως ο καφές κάνει χαρούμενο το ήπαρ σου; Και όμως!

Εάν χρειάζεστε έναν λόγο για να απολαύσετε τον καφέ σας κάθε μέρα, το ήπαρ σας είναι σίγουρα ένας καλός λόγος. Η χρόνια ηπατική νόσος είναι, δυστυχώς, σε άνοδο και είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

Είναι μεγάλος αριθμός των άνθρωπο που πεθαίνουν κάθε χρόνο από κίρρωση, η οποία προκαλείται κυρίως από την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και λίπους. Το πιο ανησυχητικό γεγονός για την ασθένεια του ήπατος, είναι ότι πολλοί από όσους την έχουν δεν το γνωρίζουν.

Ευρήματα έρευνας δείχνουν ότι ο κίνδυνος κίρρωσης του ήπατος είναι 25%-70% μικρότερος μεταξύ εκείνων που πίνουν καφέ καθημερινά από όσους δεν καταναλώνουν καφέ. Εκτός από την κίρρωση, άλλες μελέτες υποστήριξαν ότι η κατανάλωση καφέ έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο NAFLD, πράγμα που υποδηλώνει ότι είχε προστατευτική επίδραση στο ήπαρ. Ακόμα και αν πίνετε μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος της πιο συνηθισμένης μορφής καρκίνου του ήπατος κατά ένα πέμπτο, ενώ όσοι πίνουν μέχρι 5 φλιτζάνια μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο 50%.

Η ασθένεια του ήπατος είναι σιωπηλός δολοφόνος καθώς συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να είναι αργά. Ο καφές είναι κάτι που είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλους είτε καφές φίλτρου, είτε στιγμιαίος είτε εσπρέσο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ηπατικής νόσου, είναι μια εύκολη επιλογή που μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα μας.

Πίσω →