Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι σας. Ο σκοπός της είναι να εκκρίνει και να αποθηκεύει τη χολή από το συκώτι που βοηθάει στην πέψη των λιπών.. Εάν η χοληδόχος κύστη έχει μολυνθεί ή εάν έχετε χολόλιθους ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αφαιρεθεί. Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, το συκώτι σας θα συνεχίσει να παράγει αρκετή χολή για την πέψη, αλλά ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μετά την απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης για να αποφύγετε την αναστάτωση στο στομάχι.

 Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας,θα ακολουθήσετε μια εντελώς υγρή διατροφή. Μόλις αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα χωρίς να υποφέρετε από κάποια ναυτία, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε στερεά τρόφιμα  στη διατροφή σας, αλλά μια διατροφή ειδικά διαμορφωμένη για τη κατάσταση σας θα σας συστήσει να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα για λίγο.

Ο διαιτολόγος σας θα πρέπει να κάνει συστάσεις σχετικά με τους τύπους τροφίμων που πρέπει να καταναλώσετε και τις αλλαγές στη διατροφή σας μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να λάβετε τις συμβουλές του και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του, για να αποφύγετε τις επιπλοκές. Αρχίστε με την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων που κατανέμονται ομοιόμορφα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και μειώστε την πρόσληψη λιπαρών τροφών.Θα πρέπει επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη ινών μετά από χειρουργική επέμβαση ή οποτεδήποτε αντιμετωπίζετε προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Οι πρόσθετες ίνες θα βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς πέψης και θα επιταχύνουν την κινητικότητα των τροφίμων μέσω του πεπτικού σας σωλήνα. Καλές επιλογές αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως,οι μπανάνες,το κριθάρι,το πίτουρο σιταριού,τα λαχανικά και το ψύλλιο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα να φάτε τα γεύματα. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια μικρή δυσφορία κατά την προσθήκη ινών λόγω των αερίων που μπορούν να προκαλέσουν, οπότε είναι απαραίτητο να εισαχθούν σταδιακά ξεκινώντας με μικρές ποσότητες.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Ενώ περιμένετε να προσαρμοστεί το σώμα σας μετά από την χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται συνήθως περιλαμβάνουν :

  • Τηγανητά τρόφιμα, όπως πατάτες τηγανητές και πατατάκια
  • Πίτσα
  • Σοκολάτα
  • Κρέατα και πουλερικά με την πέτσα, όπως φτερούγες κοτόπουλου
  • Κρεμώδη σούπες και σάλτσες
  • Κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως πεπερόνι, σαλάμι, λουκάνικα , μπέικον, παϊδάκια
  • Πικάντικα τρόφιμα

Πίσω →