Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΛιπώδης Ήπαρ - Λιπώδης ΔιήσθησηΤι θα πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από λιπώδες ήπαρ

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα του οργάνου. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους αποθηκεύεται στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή σε απόπτωση της λειτουργίας του οργάνου εάν δεν προληφθεί. Συναντάτε συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία ή πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 και δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Σε ένα σώμα υγειές το ήπαρ αποβάλει τις τοξίνες και παράγει την χολή που καταλύει τα λιπαρά σε λιπαρά οξέα για να ξεκινήσει ο μεταβολισμός τους.

Η σημαντικότερη οδηγία που δίνεται για την καταπολέμηση του λιπώδους ήπατος είναι η απώλεια βάρους συνδυάστηκα με θερμιδικό έλλειμμα και άσκηση.

Η διατροφή πρέπει περιέχει:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Φυτικές ίνες και προιόντα ολικής άλεσης
  • Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Μείωση κατανάλωσης ραφιναρισμένων υδατανθράκων και ζάχαρης

Τα κιλά που πρέπει να χαθούν στο λιπώδες ήπαρ εξαρτάται από την περίσσεια λίπους που υπάρχει στο σώμα.

 

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από λιπώδες ήπαρ

 

Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να είναι μια βασική αιτία εμφάνισης παθήσεων του ήπατος

Πρόσθετη ζάχαρη: Αποφεύγεται την κατανάλωση φαγητών με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά καθώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος αυξάνουν την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ.

Τηγανιτά φαγητά: Είναι πλούσια σε λίπος και έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο.

Λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά: το λευκό αλεύρι είναι τυπικά επεξεργασμένο και προιόντα που το περιέχουν μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος περισσότερο από τα προιόντα ολικής εξ αιτίας της έλλειψης φυτικής ίνας.

Κόκκινο κρέας: Κυρίως αφορά τα επεξεργασμένα κρέατα τα οποία είναι πολύ υψηλά σε λιπαρά

 

Πίσω →