Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ζάχαρη είναι επιβλαβής για τη γενική υγεία μας. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν την επίδραση που έχει η ζάχαρη στο συκώτι.

Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική νόσο.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο συκώτι όταν τρώμε πολύ ζάχαρη;

Η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος

Όταν τρώμε ένα γεύμα που περιέχει ζάχαρη, το σώμα μας το διασπά σε γλυκόζη. Το σώμα μας χρησιμοποιεί λίγη από τη γλυκόζη αμέσως, για ενέργεια, και εξοικονομεί μέρος της για αργότερα. Οποιαδήποτε περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μετατρέπεται σε λιποκύτταρα.

Το συκώτι είναι ένα από τα μέρη στο σώμα μας που αποθηκεύει αυτό το υπερβολικό λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, τα ηπατικά κύτταρα αντικαθίστανται σταδιακά από λιπώδη κύτταρα, οδηγώντας σε λιπώδη ηπατική νόσο που δεν σχετίζεται με το αλκοόλ.

Ζάχαρη και φλεγμονή

Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας απελευθερώνει επίσης φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Εάν τρώμε ζάχαρη σε τακτική βάση, οι χημικές ουσίες συσσωρεύονται στο σώμα μας και επηρεάζουν το συκώτι μας και κάποια άλλα εσωτερικά όργανα, τα οποία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ηπατική βλάβη.

Όταν το συκώτι είναι κατεστραμμένο, λιπώδες ή φλεγμονώδες, δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο ένα υγιές συκώτι. Δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις τοξίνες και να αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα μας. Επίσης, καίει λιγότερο το περιττό λίπος και τη χοληστερόλη, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερες εναποθέσεις λίπους στο συκώτι και αύξηση βάρους

Πίσω →