Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΛιπώδης Ήπαρ - Λιπώδης ΔιήσθησηΗ αποφυγή πρόσθετων σακχάρων μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από τη λιπώδη νόσο του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια κατάσταση που προκύπτει από την ύπαρξη επιπλέον λίπους στο ήπαρ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος στα παιδιά. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το υπερβολικό λίπος αποθηκεύεται στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σχεδόν το 10% των παιδιών και των εφήβων έχουν αυτήν την πάθηση.

 

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρόσθετης ζάχαρης φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη λιπώδους ηπατικής νόσου, ειδικά στα παιδιά. Ενώ τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται, τα φρούτα δεν χρειάζεται να αποφεύγονται λόγω των πρόσθετων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που παρέχουν.

Και ενώ η γενετική μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει λιπώδες ήπαρ, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Πολλές περιπτώσεις λιπώδους ήπατος δεν εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα μέχρι να εξελιχθεί η νόσος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερος) ή συσσώρευση μιας παθολογικής ποσότητας υγρού μέσα στην κοιλιά (ασκίτης). Με την πάροδο του χρόνου, το συκώτι μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα υγείας.

Μπορεί η διατροφή να παίξει ρόλο στη λιπώδη νόσο του ήπατος;

Ενώ παλαιότερα δεδομένα έχουν συνδέσει την κατανάλωση υπερβολικών κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και σακχάρων με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο, η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να διαδραματίσει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε το συκώτι σας;

Μεταξύ των αλλαγών στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδης νόσου, ο περιορισμός της πρόσληψης ορισμένων σακχάρων φαίνεται να είναι μια σοφή επιλογή με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης στα παιδιά είναι να περιορίσετε τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των φρουτοποτών, καθώς και των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως καραμέλες και άλλα γλυκά. Προσοχή χρειάζεται επίσης η πρόσθετη ζάχαρη σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα όπως μπάρες, δημητριακά και σνακ. Η κατανάλωση πολλών από αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να παραγκωνίσει περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Πίσω →