• Τι είναι το σύνδρομο Gilbert;

Tο σύνδρομο Gilbert είναι μια αβλαβής κατάσταση στην οποία το συκώτι δε λειτουργεί σωστά και δεν εκκρίνει τη χολερυθρίνη, τη χρωστική ουσία που παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το σύνδρομο Gilbert εμφανίζεται λόγω μιας κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης και ως επί το πλείστον δεν προκαλεί καθημερινά συμπτώματα. Ωστόσο, τα άτομα με σύνδρομο Gilbert μπορούν εύκολα να εμφανίσουν ίκτερο, ο οποίος εμφανίζεται ως κιτρίνισμα στο δέρμα και στα μάτια.

Ένα κοινό σύμπτωμα των ατόμων με το σύνδρομο είναι ο ίκτερος. Εάν υπάρχει κάποια εμπύρετη ασθένεια, ίσως μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της χολερυθρίνης, η οποία συσσωρεύεται στο αίμα των ατόμων με σύνδρομο Gilbert.

 

  • Η απλή, ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί

Όταν δεν τρώτε για διάστημα 12-24 ωρών, αυξάνεται η κινητοποίηση της χολερυθρίνης από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος μπορεί να εισέλθει στο αίμα και σε άτομα με σύνδρομο Gilbert να προκαλέσει ένα επεισόδιο ίκτερου. Ομοίως, μια δίαιτα που είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά ή χαμηλή σε θερμιδική πρόσληψη, μπορεί επίσης να διεγείρει συμπτώματα ίκτερου.

  • Ενυδάτωση και καφεΐνη

Η παρακολούθηση των επιπέδων υγρών είναι επίσης πολύ σημαντική για άτομα με σύνδρομο Gilbert. Καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων χολερυθρίνης. Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση είναι εκείνα με διαβήτη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα με διουρητική δράση (όπως ορισμένα δισκία αρτηριακής πίεσης).

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διουρητικό, επομένως τα άτομα με σύνδρομο Gilbert μπορεί να χρειαστεί να προσέχουν πόσο καφέ και άλλα καφεϊνούχα ποτά πίνουν, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν επίσης διουρητικά φάρμακα.

  • Επιπλοκές του συνδρόμου Gilbert

Το σύνδρομο Gilbert δεν είναι ασθένεια και δεν περιορίζει τη ζωή αλλά μπορεί να περιπλέξει άλλες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, τα άτομα με το σύνδρομο που έχουν επίσης μια άλλη πάθηση που αυξάνει τα επίπεδα χολερυθρίνης, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή.

Το άγχος, η υπερπροσπάθεια και η παρατεταμένη παραμονή χωρίς φαγητό μπορούν όλα να προκαλέσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου Gilbert. Αυτή η πάθηση είναι μια κοινή κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το ήπαρ επεξεργάζεται τη χολερυθρίνη και προκαλεί κιτρίνισμα στο δέρμα και τα μάτια. Είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά και να συμπεριλαμβάνετε ένα υγιεινό μείγμα τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων για να διατηρείτε το συκώτι σας σε καλή κατάσταση.

  • Σημασία των τακτικών γευμάτων

Η νηστεία, δηλαδή όταν μένετε χωρίς φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο Gilbert. Ένα υγιεινό πρόγραμμα γευμάτων που περιλαμβάνει τακτικά προγραμματισμένα γεύματα και σνακ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ίκτερου. Ένα κανονικό διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνήθως τρία γεύματα συν δύο έως τρία σνακ την ημέρα. Το να τρώτε τακτικά όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο Gilbert, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας ψηλά και βοηθά στον έλεγχο της πείνας.

  • Τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων

Ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο σώμα σας, το συκώτι είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα που τρώτε σε ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει, καθαρίζοντας το αίμα από τοξικά απόβλητα και αποθηκεύοντας ενέργεια. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το συκώτι σας σε άριστη κατάσταση λειτουργίας για την υγεία σας. Το σύνδρομο Gilbert δεν οδηγεί σε ηπατική νόσο, αλλά η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές και να αποτρέψετε τις αρνητικές επιπτώσεις. Μια καλή διατροφή για ένα υγιές συκώτι περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πηγών πρωτεΐνης όπως πουλερικά, θαλασσινά και τόφου, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο και αβοκάντο.

  • Φυτικές Ίνες

Συνιστάται να συμπεριλαμβάνετε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές. Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια. Η λήψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας δεν είναι θετική μόνο για το συκώτι σας αλλά και για την καρδιά και το πεπτικό σας σύστημα. Οι άνδρες χρειάζονται 30 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι γυναίκες 21 έως 25 γραμμάρια την ημέρα. Όταν αυξάνετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, καταναλώστε τα αργά για να αποτρέψετε τα αέρια και τον κοιλιακό πόνο.

Πίσω →