Λιπώδες ήπαρ υπάρχει όταν το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο εσωτερικό των κυττάρων του ήπατος. Αυτό σημαίνει ότι ο φυσιολογικός, υγιής ιστός του ήπατος εν μέρει αντικαταστείτε με λιπώδη ιστό. Το λίπος αρχίζει να εισβάλει στο ήπαρ, σταδιακά διεισδύοντας στις υγιείς ηπατικές περιοχές, έτσι ώστε να υπάρχουν όλο και λιγότεροι υγιείς ιστοί στο ήπαρ. Το λιπώδες ήπαρ έχει μια κίτρινη λιπαρή εμφάνιση και συχνά είναι διευρυμένο και πρησμένο με λίπος. Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό, έχει ένα λιπώδες ήπαρ. Το λιπώδες ήπαρ συνδέεται συνήθως με κοιλιακή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Αν είναι σοβαρό, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

Πως θα ξέρετε ότι έχετε λιπώδες ήπαρ.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν λιπώδες ήπαρ, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και μη ειδικά, ειδικά στα πρώτα στάδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λιπώδες ήπαρ γενικά αισθάνονται καλά, και διαπιστώνουν ότι είναι όλο και πιο κουρασμένοι και έχουν υπερβολικό βάρος χωρίς κανένα προφανή λόγο.

Πιθανά συμπτώματα λιπώδους ήπατος είναι:

 • Υπερβολικό βάρος στην περιοχή της κοιλιάς
 • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης κι τριγλυκεριδίων
 • Κόπωση
 • Πέτρες στη χολή
 • Υπερθέρμανση του σώματος
 • Υπερβολική εφίδρωση
 • Κόκκινα μάτια και φαγούρα

Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να διαγνωσθεί με εξέταση αίματος και με υπερηχογράφημα στο ήπαρ.

Οι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι οι εξής:

 1. Να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες!

Η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία της λιπώδους νόσου του ήπατος. Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι η ζάχαρη και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από άσπρο αλεύρι, τα οποία πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να προωθήσει το λιπώδες ήπαρ, καθώς το συκώτι μετατρέπει την περίσσεια υδατανθράκων σε λίπος. Τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίζονται είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά, οι πατάτες και οποιαδήποτε τρόφιμα που παρασκευάζονται από αλεύρι.

 1. Να πίνετε λιγότερο αλκοόλ!

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία του λιπώδους ήπατος. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στα ηπατικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την λιπώδη διήθηση. Άτομα με λιπώδες ήπαρ θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα, με τουλάχιστον δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα.

 1. Να τρώτε περισσότερα λαχανικά και πρωτεϊνούχες τροφές!

Τα  λαχανικά και τα φρούτα είναι οι πιο ισχυρές θεραπευτικές τροφές του ήπατος. Αυτές οι τροφές βοηθούν να καθαρίσει και να επισκευαστεί το φίλτρο του ήπατος, έτσι ώστε να μπορούν να παγιδεύσουν και να αφαιρέσουν περισσότερο λίπος και τοξίνες από το αίμα. Τρώτε άφθονα λαχανικά (μαγειρεμένα και σαλάτες). Τα φρούτα είναι υγιεινά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αν έχετε υψηλό σάκχαρο ή αντίσταση στην ινσουλίνη, είναι καλύτερο να περιορίσετε τα φρούτα σε 2 μερίδες την ημέρα. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική γιατί βοηθά να κρατήσετε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, βοηθά με την απώλεια βάρους από την κοιλιά και μειώνει την πείνα. Η πρωτεΐνη θα πρέπει να καταναλώνεται σε κάθε γεύμα. Καλές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα αυγά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το κρέας, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 1. Να πίνετε χυμό από λαχανικά!

Οι χυμοί είναι μια εξαιρετική πηγή υψηλής συγκέντρωσης βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Ο χυμός θα πρέπει να αποτελείται από 80 έως 100 % λαχανικά, ενώ το υπόλοιπο να αποτελείται από φρούτα.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για Νοσήματα του Ηπατος, / να μειώσετε  τις τιμές των τρανσαμινασών του συκωτιού, και την λιπώδη διήθηση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →