Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΙσχαιμική καρδιοπάθεια και πρόληψηΔιατροφικές συμβουλές για να αποφύγετε τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  1. Καταναλώνετε άφθονα ψάρια, πλούσια σε ω-3, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
  2. Καταναλώνετε επίσης άφθονο σκόρδο, κρεμμύδια, φρούτα και λαχανικά για να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών καθώς και αντιθρομβωτικών ουσιών στο αίμα, που προφυλάσσουν τις αρτηρίες από ενδεχόμενη απόφραξη.
  3. Αποφεύγετε τα ζωικά λίπη, όπως κρέας πλούσιο σε λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  4. Χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και κραμβέλαιο (λάδι canola).
  5. Η ακόλουθη συμβουλή έχει διπλή σημασία εάν έχετε ήδη εκδηλώσει καρδιαγγειακή πάθηση. Η σωστή δίαιτα μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω φθορά των αρτηριών, αποσοβώντας τον κίνδυνο καρδιακών, εγκεφαλικών και θανατηφόρων επεισοδίων στο μέλλον.
  6. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή ένα ή δύο ποτά την ημέρα, ιδίως αν πρόκειται για κρασί που συνοδεύει τα γεύματα, ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντίδοτο στις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο εάν δεν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, μην ξεκινήσετε να το κάνετε διότι οι κίνδυνοι από το αλκοόλ μπορεί να υπερκεράσουν τα οφέλη. Εάν καταναλώνετε περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, περιορίστε τα. Η συστηματική, υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τόσο την καρδιά όσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας και αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες θανάτου.
  7. Ελαττώστε τον καφέ. Μην ξεπερνάτε τα δύο φλιτζάνια την ημέρα εάν παρουσιάζετε αρρυθμίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι ο ντεκαφεϊνέ βλάπτει τους καρδιοπαθείς λιγότερο από τον καφέ που περιέχει καφεΐνη.

 

Πίσω →