Η αργινίνη, ή η L-αργινίνη, είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που παίρνουμε από τις πρωτεΐνες. Συνήθως θεωρείται ημι-απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο σημαίνει ότι το σώμα παίρνει αρκετά από αυτήν, αν κάνουμε μια υγιεινή διατροφή. Τα συμπληρώματα δεν είναι συνήθως απαραίτητα, αλλά μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με ορισμένες προϋποθέσεις.

Από πού μπορείτε να πάρετε αργινίνη!

Η αργινίνη μπορεί να βρεθεί σε πολλά διαφορετικά προϊόντα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των σπόρων, των ξηρών καρπών, του ορού γάλακτος, των φυλλωδών λαχανικών, και των φρούτων. Οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και οι σπόροι είναι επίσης σπουδαίες πηγές. Τα συμπληρώματα αργινίνης μπορείτε να τα λάβετε από το στόμα ως δισκία ή ενέσεις. Πάντα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα. Μια από τις βασικές λειτουργίες της αργινίνης στο σώμα είναι η μετατροπή της σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να επεκταθούν, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της ροής του αίματος. Λόγω αυτής της λειτουργίας, οι γιατροί συστήνουν συχνά συμπληρώματα αργινίνης για να βοηθήσουν τη θεραπεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πόνο στο στήθος, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο, στυτική δυσλειτουργία, φραγμένες αρτηρίες, και αγγειακούς πονοκεφάλους.

Υγεία της καρδιάς!

Υπάρχει συζήτηση ως προς το εάν η αργινίνη μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές, και κατά πόσον θα πρέπει να λάβετε συμπληρώματα μετά από μια καρδιακή προσβολή. Ενώ μια πολωνική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσίασαν αρνητικές παρενέργειες από τη λήψη αργινίνη, μια μεταγενέστερη μελέτη αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, προσθέτοντας ότι η αργινίνη μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και του πόνου στο στήθος που σχετίζεται με τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να λάβετε συμπληρώματα αργινίνης χωρίς ιατρική παρακολούθηση, ειδικά μετά από μια πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Ροή του αίματος!

Επειδή βοηθά με τη ροή του αίματος, μερικές φορές τα συμπληρώματα αργινίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα της L-κιτρουλίνης, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη από το στόμα, παρουσίασε κάποια βελτίωση σε άνδρες με ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, τα συμπληρώματα L-αργινίνης δεν έδειξαν βελτίωση στους άνδρες, ή σε γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή σεξουαλική δυσλειτουργία.

Άλλες χρήσεις!

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει και άλλα θετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων αργινίνης. Μια πρόσφατη κινεζική μελέτη έδειξε μια θετική επίδραση στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης πριν την άσκηση αύξησε το χρόνο μέχρι την εξάντληση σε άνδρες παλαιστές. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα αργινίνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη σε ποντίκια, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του διαβήτη. Τα συμπληρώματα αργινίνης συχνά συνδυάζονται με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυαστεί με χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία ημικρανιών, και με άλλες ενώσεις για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη μετά την χειρουργική επέμβαση, την επούλωση των πληγών, και τη θεραπεία λοιμώξεων. Η αργινίνη, σε συνδυασμό με άλλα αμινοξέα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της απώλειας βάρους σε ασθενείς με HIV / AIDS.

Πίσω →