Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΙσχαιμική καρδιοπάθεια και πρόληψηΗ μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Οφέλη από την σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

Το κακάο σε σκόνη έχει ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία και έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες. Επίσης περιέχει βασικά μέταλλα που ωφελούν την καρδιά, τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βασικά

Το δέντρο του κακάο παράγει καρπούς σε σχήμα φρούτων που περιέχουν σπόρους ή κόκκους, που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το κακάο. Οι σπόροι έχουν υποστεί ζύμωση για να αναπτυχθεί η γεύση και το χρώμα, και, στη συνέχεια ξηραίνονται, καβουρδίζονται και αλέθονται. Το λίπος ή βούτυρο κακάο, αφαιρείται από την μάζα, και μένει η σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη. Το βούτυρο κακάο αναμιγνύεται εκ νέου με κάποιο τμήμα των στερεών και γλυκαντικών για τη δημιουργία σοκολάτας. Μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη έχει 12 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και το ένα δέκατο του γραμμαρίου ζάχαρης.

Μέταλλα

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη περιέχει από 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Εκτός από τη μεταφορά του οξυγόνου, ο σίδηρος βοηθά την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το μαγγάνιο είναι ένα συστατικό των χόνδρων και των οστών, μεταβολίζουν τα ένζυμα και θρεπτικά συστατικά και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά μέσα σε κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αρκετό ψευδάργυρο, ο αριθμός των κυττάρων που καταπολεμούν βακτήρια μειώνεται και σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για πολλά οφέλη που περιέχει το κακάο. Υπάρχουν πολλοί τύποι φλαβονοειδών, αλλά το κακάο είναι μια καλή πηγή δύο: επικατεχίνης και κατεχίνης. H σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη έχει 196mg επικατεχίνης ανά 100gr σκόνης, η χωρίς ζάχαρη μπάρα σοκολάτας έχει 142mg και η μαύρη σοκολάτα με ζάχαρη έχει 84 mg. Το μίγμα κακάου, ζάχαρης και σοκολάτας γάλακτος έχει λιγότερα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή του κακάο λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη της συστηματικής φλεγμονής. Βελτιώνουν επίσης την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πίσω →