Μια σχετικά νέα και πολλά υποσχόμενη έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των βιταμινών Β στην πρόληψη της αγγειακής νόσου. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συνεπείς και ισχυρές σχέσεις μεταξύ χαμηλών συγκεντρώσεων φολικού στο αίμα, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης Β6, και υψηλές συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες αγγειακές εκβάσεις. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που έχει δημιουργηθεί ως ενδιάμεσο προϊόν κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Η κατανομή της ομοκυστεΐνης σε κυστεΐνη απαιτεί τη βιταμίνη Β6 εξαρτώμενο ένζυμο, κυσταθειονίνη βήτα συνθάσης. Η πιο κοινή αιτία της συσσώρευσης ομοκυστεΐνης, ως εκ τούτου, είναι η ανεπάρκεια ή η χαμηλή διαθεσιμότητα φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης Β6.Οι στενές σχέσεις μεταξύ αυτών των θρεπτικών ουσιών και των συγκεντρώσεων ομοκυστεΐνης έχουν σημειωθεί σε διάφορες μελέτες.

Ομοκυστεΐνη και βιταμίνη Β12!

Το ζήτημα της βελτίωσης της διατροφής έναντι συμπλήρωσης ή οχύρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Ενώ το όφελος από τις συγκεντρώσεις φυλλικού οξέος και ομοκυστεΐνης είναι σαφές, υπήρξε κάποια ανησυχία σχετικά με την πιθανή συγκάλυψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης B12 με αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος. Αν και τα αποτελέσματα δεν είναι συνεπή, μερικές μελέτες έχουν δείξει τη βελτίωση των δεικτών αναιμίας. Τα συνήθη συμπτώματα σε ασθενείς με διαγνωσμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν τη μειωμένη αίσθηση της αφής, απώλεια μνήμης και κόπωση. Πολλά από αυτά τα νευρολογικά συμπτώματα έχουν δείξει να βελτιώνονται με θεραπεία με βιταμίνη Β12. Η κατάσταση χαμηλής βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να συμβάλει στην άνοια μέσω τόσο τοξικών επιδράσεων της ομοκυστεΐνης σε αιμοφόρα αγγεία, και επειδή η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βασικής πρωτεΐνης μυελίνης που απαιτείται για την προστασία των νεύρων. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε όλα τα ζωικά προϊόντα. Πολλά ηλικιωμένα άτομα έχουν δυσκολία στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12, με αποτέλεσμα ανεπαρκή κατάσταση. Οι κοινές αιτίες της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν ατροφική γαστρίτιδα, γαστρική ή εντερική χειρουργική επέμβαση, η χορτοφαγία ή επίμονη χρήση αντιόξινων. Για το λόγο αυτό, οι πιο πρόσφατες διαιτητικές προσλήψεις αναφοράς δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Β12 που λαμβάνεται από άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω προέρχεται από συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπου η βιταμίνη είναι σε μια μορφή η οποία είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη από ότι δεσμεύεται στις πρωτεΐνες των τροφίμων. Η θεραπεία της έλλειψης βιταμίνης Β12 φαίνεται να σχετίζεται με την διάρκεια των συμπτωμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για άτομα που έχουν αυξημένη Ομοκυστεΐνη ή θέλουν να έχουν πρόληψη από ένα Εγκεφαλικό ή Καρδιακό επεισόδιο, που θα είναι, εύκολο να τηρήσετε.

Πίσω →