Τι είναι η δίαιτα μικροβιώματος και πως την ακολουθείτε;

Η δίαιτα μικροβιώματος είναι ένα πρόγραμμα τριών φάσεων που στοχεύει να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αποκαθιστώντας την υγεία του εντέρου. Βασίζεται στην ιδέα ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας υγιές, το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνολική υγεία σας. Το μικροβίωμα του εντέρου σας αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, τόσο φιλικούς όσο και μη φιλικούς. Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας φιλικών και μη φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας διαφημίζεται για τη βελτίωση της πέψης, τη μείωση της φλεγμονής, τη μείωση του άγχους και ακόμη και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της διάθεσης.

Οι καλύτερες τροφές για να τροφοδοτήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου μας μετατρέπουν τα τρόφιμα που τρώμε σε χιλιάδες ένζυμα, ορμόνες, βιταμίνες και άλλους μεταβολίτες που επηρεάζουν τα πάντα, από την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέχρι την πιθανότητα να πάρετε βάρος και να αναπτύξετε χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο πιο διαφοροποιημένη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο διαφοροποιημένο είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μελέτες δείχνουν ότι ένα υψηλό επίπεδο ποικιλότητας μικροβιώματος συσχετίζεται με την καλή υγεία. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες και τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Ακόμα κι αν τρώτε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά, καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποικιλία των φυτικών τροφών που τρώτε κάθε εβδομάδα. Ένας γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Η προσθήκη ποικιλίας φρούτων στο πρωινό σας, η προσθήκη πολλών διαφορετικών λαχανικών στο ανακάτεμα και η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών είναι καλό για το μικροβίωμα σας.

Πώς θα χρειαστεί να αλλάξω τη διατροφή μου εάν έχω κοιλιοκάκη;

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν και ένα άτομο μπορεί να έχει πολλαπλά συμπτώματα. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, μπορείτε να έχετε πεπτικά προβλήματα ή άλλα συμπτώματα. Τα πεπτικά συμπτώματα είναι πιο συχνά στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Τα πεπτικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • φούσκωμα
 • χρόνια διάρροια
 • δυσκοιλιότητα
 • αέρια
 • δυσανεξία στη λακτόζη λόγω βλάβης στο λεπτό έντερο
 • ναυτία ή έμετο
 • πόνος στην κοιλιά

Ευερέθιστο Έντερο και Διατροφή

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σύνολο συμπτωμάτων του εντέρου. Η διατροφή που ακολουθεί το άτομο μπορεί να έχει αντίκτυπο στα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να είναι χειρότερα για κάποιους από άλλους. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει περίπου έναν στους πέντε ενήλικες. Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο του συνδρόμου εάν είχατε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες: κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, φούσκωμα ή αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα τρόφιμα που καταναλώνετε μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα σας. Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και ο περιορισμός τους μπορεί να σημαίνει λιγότερο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

 

Ευερέθιστο έντερο και βιταμίνη D

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Έχει βρεθεί ότι το 82% των πασχόντων από το σύνδρομο έχουν επίσης περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2, επομένως, φυσικά, αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή της γαστρεντερικής οδού. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «Βιταμίνη του ήλιου» είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου, την οποία παράγει το σώμα όταν εκτίθεται στον ήλιο ή λαμβάνεται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και κόκκινο κρέας.

Το σώμα μας χρειάζεται 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής. Μπορεί να είναι δελεαστικό να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται τέτοιου είδους συμπληρώματα, όπως η τοξικότητα της βιταμίνης D, γι' αυτό φροντίστε πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποια λαχανικά μπορώ να φάω με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Δεν έχει βρεθεί ακόμη μια θεραπεία. Ωστόσο, η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δίαιτα για αυτή τη γαστρεντερική διαταραχή, μια διατροφική προσέγγιση φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο.

Ευερέθιστο έντερο και Αφυδάτωση

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό. Πόσο ακριβώς πρέπει να πίνουμε; Το νερό είναι τόσο κρίσιμο για την υγεία μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον έχει πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η μέση ποσότητα νερού στο σώμα των ενηλίκων αποτελεί το 50-65%. Υπάρχει διακύμανση μεταξύ ανδρών και γυναικών (το σώμα των ανδρών είναι περίπου 60% νερό και το σώμα των γυναικών είναι περίπου 55%) και η ποσότητα νερού διαφέρει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ο άλιπος ιστός περιέχει περισσότερο νερό από τον λιπώδη ιστό. Το νερό στο σώμα βρίσκεται κυρίως στα ενδοκυττάρια υγρά, δηλαδή τα υγρά που γεμίζουν κάθε μεμονωμένο κύτταρο. Περίπου το ένα τρίτο του νερού στο σώμα μας είναι εξωκυττάριο – έξω από τα κύτταρα.

Το νερό λειτουργεί ως μονωτικός παράγοντας, βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Γι' αυτό το σώμα μας ιδρώνει όταν ζεσταίνουμε. Ο ιδρώτας στο δέρμα μας εξατμίζεται για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός μας πίσω στο φυσιολογικό. Το νερό είναι επίσης σημαντικό για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και είναι το κύριο συστατικό του σάλιου, το οποίο ξεκινά την πεπτική διαδικασία στο στόμα. Το νερό χρησιμοποιείται επίσης για την αποβολή άχρηστων προϊόντων και τοξινών από το σώμα μας, καθώς τα νεφρά μας τα φιλτράρουν και παράγουν ούρα. Το νερό δρα επίσης ως λιπαντικό στις αρθρώσεις μας και προστατεύει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα όργανά μας.

Αφυδάτωση

Μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε δίψα, το σώμα σας έχει ήδη χάσει περίπου το 2-3% της περιεκτικότητάς του σε νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στον οργανισμό. Δύο από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης είναι η μείωση της νοητικής απόδοσης και του σωματικού συντονισμού, που παρουσιάζουν περίπου 1% αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει την ενέργειά σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι.

 

Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη του πεπτικού σας συστήματος, πιο συχνά το λεπτό έντερο και μερικές φορές το παχύ έντερο.

Με τη νόσο του  Crohn, το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με αυτόν και άλλους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, γνωστών ως μικροθρεπτικά συστατικά.

Διαιτητικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, φωσφορικό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος και ιχνοστοιχεία, όπως ψευ δάργυρος, σελήνιο και χαλκός, είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυττάρων στο σώμα σας και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των ενζύμων. Τα ένζυμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, διασπώντας τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επειδή η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο του Crohn, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν τρόφιμα που σας προκαλούν ενόχληση.

Δυσανεξία στη Γλιαδίνη

Η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια να ονομαστεί δυσανεξία στη γλιαδίνη. Ενώ η γλουτένη έχει γίνει ένας γενικός όρος, είναι στην πραγματικότητα μόνο μία από τις πολλές πρωτεΐνες που προκαλούν προβλήματα σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και άλλα άτομα που έχουν δυσανεξία στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, στην βρόμη.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια αδυναμία πέψης του σακχάρου στο γάλα, που ονομάζεται λακτόζη. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει μέχρι68 τοις εκατό των ανθρώπων.

Κανονικά, το λεπτό έντερο σας παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση για να διασπάσει τα μόρια της λακτόζης. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το σώμα σας δεν παράγει αρκετό από αυτό το ένζυμο για να διασπάσει αποτελεσματικά το σάκχαρο του γάλακτος όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά.

Πώς να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ IBS και δυσανεξίας στη λακτόζη

Τι είναι το IBS και η δυσανεξία στη λακτόζη;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνήθως μαζί. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διάρροια
 • αέριο
 • κράμπες ή πόνο
 • δυσκοιλιότητα
 • φούσκωμα

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πεπτική διαταραχή που εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση, το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης. Όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων παρόμοια με εκείνα του IBS.

Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου και διατροφή

Για πολλά άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ίαση των συμπτωμάτων. Επειδή όμως τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο η διαιτητική προσέγγιση διαφοροποιείται από ασθενή σε ασθενή.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που δεν σχετίζεται απαραίτητα με εντερική φλεγμονή. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων στο έντερο τα οποία συνήθως εμφανίζονται όλα μαζί. Η συμπτωματολογία διαφέρει στην διάρκεια και στην ένταση της από άτομο σε άτομο. Παρόλα αυτά συμπτώματα παρατηρούνται για τουλάχιστον τρεις μήνες με διάρκεια τρεις μέρες ανά μήνα.

Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει εντερικές βλάβες σε κάποιες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά δεν είναι κάτι το οποίο παρατηρείτε με μεγάλη συχνότητα.\

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν συσχετίζεται με την αύξηση επικινδυνότητας εμφάνισης καρκίνου του εντέρου αλλά παρόλα αυτά επηρεάζει την ζωή του ατόμου σε πολλά επίπεδα.

Νόσος του Crohn και διατροφή

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο τύποι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου . Και οι δύο περιλαμβάνουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στον εντερικό σωλήνα.

Diatrofí tis nósou tou Crohn

Διατροφή της νόσου του Crohn

Ένα πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για ένα άτομο με νόσο του Crohn μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να εμπλέκει διαφορετικές περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

diatrofi k sindromo everethistou enterou (1)

Διατροφική Αντιμετώπιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή. Δεν είναι μεταδοτικό, κληρονομικό ή καρκινικό. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες απ 'ό, τι στους άνδρες και η εμφάνιση γίνεται πριν την ηλικία των 35 ετών περίπου στις μισές περιπτώσεις. Εμφανίζεται ακόμη στο 5% έως 20% των παιδιών.

7 τρόφιμα χωρίς λακτόζη!

Για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την πέψη της λακτόζης ή για τους χορτοφάγους που δεν θέλουν να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, υπάρχουν πολλές επιλογές προϊόντων που παρέχουν παρόμοια συστατικά με το γάλα χωρίς να εμπεριέχουν λακτόζη και είναι άμεσα διαθέσιμες στα παντοπωλεία.

 Αυτές οι επιλογές κατατάσσονται ανάλογα με την ικανότητά τους να αντικαταστούν το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών του γάλακτος, όσον αφορά τα οφέλη του: πρωτεΐνη και ασβέστιο. Το γάλα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, αλλά όχι φυσική.