Η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια να ονομαστεί δυσανεξία στη γλιαδίνη. Ενώ η γλουτένη έχει γίνει ένας γενικός όρος, είναι στην πραγματικότητα μόνο μία από τις πολλές πρωτεΐνες που προκαλούν προβλήματα σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και άλλα άτομα που έχουν δυσανεξία στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, στην βρόμη.

Σχετικά με τη δυσανεξία στη γλιαδίνη

Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη αποθήκευσης που βρίσκεται αποκλειστικά στο σιτάρι, είναι ένα μεγάλο μόριο που στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο μικρότερα μόρια: τη γλουτενίνη και τη γλιαδίνη.

 Αυτές οι πρωτεΐνες είναι ειδικές για το σιτάρι και παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη γλουτένη ως μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, κάθε κόκκος έχει τη δική του ιδιαίτερη πρωτεΐνη αποθήκευσης.

Στο κριθάρι, η πρωτεΐνη που προκαλεί αντιδράσεις τύπου κοιλιοκάκης είναι γνωστή ως ορδεΐνη και στη σίκαλη είναι η σεκαλίνη. Αυτό που έχουν κοινό από αυτές τις πρωτεΐνες είναι μια συγκεκριμένη πεπτιδική αλληλουχία που το δυσανεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ως ξένο εισβολέα.

Όλες οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μακριές αλυσίδες αμινοξέων γνωστών ως πολυπεπτίδια. Η συγκεκριμένη σειρά αμινοξέων μέσα σε ένα πολυπεπτίδιο, που αναφέρεται ως πεπτιδική αλληλουχία, μερικές φορές δρα ως ετικέτα χημικού ονόματος που προσδιορίζει την πρωτεΐνη για άλλα συστήματα μέσα στο σώμα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί αλληλουχία πεπτιδίων για να αναγνωρίσει αντιγόνα, όπως ιούς και βακτήρια, ως οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Μόλις κάτι αναγνωριστεί ως επιβλαβές (για παράδειγμα, ο ιός της ανεμοβλογιάς), το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα ειδικά για αυτό το αντιγόνο. Αυτά τα εξειδικευμένα αντισώματα αναγνωρίζουν τον ιό με την πεπτιδική του αλληλουχία και τον επιτίθενται ανάλογα, γι' αυτό και έχετε ανοσία εφ' όρου ζωής στον ιό μόλις μολυνθεί.

Η γλιαδίνη, η ορδεΐνη και η σεκαλίνη μοιράζονται μια συγκεκριμένη πεπτιδική αλληλουχία που, σε άτομα με δυσανεξία, πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο. Αυτή η ανοσολογική απόκριση είναι που δημιουργεί τη φλεγμονή, τη δυσαπορρόφηση και τις πεπτικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν τη δυσανεξία σε ορδεΐνη, σεκαλίνη και γλιαδίνη  ευρέως γνωστή ως δυσανεξία στη γλουτένη.

Συμπτώματα

Η δυσανεξία στη γλιαδίνη εκδηλώνεται ως μια σειρά συμπτωμάτων που κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως πλήρη κοιλιοκάκη. Οποιαδήποτε από τις προσβλητικές πρωτεΐνες θα προκαλέσει παρόμοια απόκριση. Τα κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας σε ορδεΐνη, σεκαλίνη και γλιαδίνη περιλαμβάνουν:

  1. Φούσκωμα
  2. Διάρροια
  3. Στεατόρροια (λιπαρά κόπρανα)
  4. Πληγές στο στόμα
  5. Απώλεια βάρους
  6. Συμπτώματα δυσαπορρόφησης

Εάν έχετε παρουσιάσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για κοιλιοκάκη. Ένα απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για κοιλιοκάκη είναι το τεστ αντισωμάτων γλιαδίνης. Αυτή είναι μια απλή εξέταση αίματος που αναζητά την παρουσία ειδικών για τη γλιαδίνη αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματός σας.

 

Πίσω →