Πολλοί άνθρωποι που ζουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Έχει βρεθεί ότι το 82% των πασχόντων από το σύνδρομο έχουν επίσης περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2, επομένως, φυσικά, αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή της γαστρεντερικής οδού. Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «Βιταμίνη του ήλιου» είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου, την οποία παράγει το σώμα όταν εκτίθεται στον ήλιο ή λαμβάνεται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και κόκκινο κρέας.

Το σώμα μας χρειάζεται 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής. Μπορεί να είναι δελεαστικό να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται τέτοιου είδους συμπληρώματα, όπως η τοξικότητα της βιταμίνης D, γι' αυτό φροντίστε πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ανεπάρκεια βιταμίνης D:

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν συνδυασμό διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, φουσκώματος, λευκής ή κίτρινης βλέννας στα κόπρανα και αίσθηση ατελούς κοπράνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία και τα ερεθίσματα και ο τρόπος εκδήλωσης του συνδρόμου ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι η εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας μπορεί να είναι δύσκολη.

  • Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 αξιολόγησε εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και με τη σειρά τους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα, αλλά επιβεβαίωσαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D παραμένει ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με το συγκεκριμένο σύνδρομο, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης μακροπρόθεσμα.

Τα τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D βοήθησαν στην αύξηση των επιπέδων στους ασθενείς, τα οφέλη των οποίων συμβάλλουν στην ευρύτερη υγεία των μυών και των οστών. Ωστόσο, ο άμεσος αντίκτυπος στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου παρέμεινε αμετάβλητος.

  • Οστεοπόρωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου:

Ένας άλλος τομέας έρευνας είναι η σχέση μεταξύ ευερέθιστου εντέρου και οστεοπόρωσης. Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D, τα οποία συνεργάζονται για να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών.

Έτσι, εάν το λεπτό έντερο είναι ευαίσθητο, μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη αντιδραστικότητα που μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά απορροφά τα θρεπτικά συστατικά.

Ο επιπολασμός της οστεοπόρωσης σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι υψηλός, με την έρευνα να επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος οστεοπόρωσης σε ασθενείς είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι σε ασθενείς που δεν πάσχουν από την πάθηση.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη της ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μέτρα όπως η άσκηση, η διασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D και ασβεστίου και έγκαιρος έλεγχος για οστεοπόρωση. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η πιο αποτελεσματική πορεία δράσης.

  • Βιταμίνη D Τοξικότητα

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D σας είναι να βγείτε έξω, αν μπορείτε, καθώς το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως.

Εάν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να κινδυνεύετε από υπερασβεστιαιμία, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και την καρδιά και στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει τα οστά σας.

Για να αποφύγετε τέτοιες παρενέργειες, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να γνωρίζετε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D για το σώμα σας, με τον σωστό τρόπο.

Πίσω →