Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό. Πόσο ακριβώς πρέπει να πίνουμε; Το νερό είναι τόσο κρίσιμο για την υγεία μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον έχει πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η μέση ποσότητα νερού στο σώμα των ενηλίκων αποτελεί το 50-65%. Υπάρχει διακύμανση μεταξύ ανδρών και γυναικών (το σώμα των ανδρών είναι περίπου 60% νερό και το σώμα των γυναικών είναι περίπου 55%) και η ποσότητα νερού διαφέρει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ο άλιπος ιστός περιέχει περισσότερο νερό από τον λιπώδη ιστό. Το νερό στο σώμα βρίσκεται κυρίως στα ενδοκυττάρια υγρά, δηλαδή τα υγρά που γεμίζουν κάθε μεμονωμένο κύτταρο. Περίπου το ένα τρίτο του νερού στο σώμα μας είναι εξωκυττάριο – έξω από τα κύτταρα.

Το νερό λειτουργεί ως μονωτικός παράγοντας, βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Γι' αυτό το σώμα μας ιδρώνει όταν ζεσταίνουμε. Ο ιδρώτας στο δέρμα μας εξατμίζεται για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός μας πίσω στο φυσιολογικό. Το νερό είναι επίσης σημαντικό για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και είναι το κύριο συστατικό του σάλιου, το οποίο ξεκινά την πεπτική διαδικασία στο στόμα. Το νερό χρησιμοποιείται επίσης για την αποβολή άχρηστων προϊόντων και τοξινών από το σώμα μας, καθώς τα νεφρά μας τα φιλτράρουν και παράγουν ούρα. Το νερό δρα επίσης ως λιπαντικό στις αρθρώσεις μας και προστατεύει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα όργανά μας.

Αφυδάτωση

Μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε δίψα, το σώμα σας έχει ήδη χάσει περίπου το 2-3% της περιεκτικότητάς του σε νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στον οργανισμό. Δύο από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης είναι η μείωση της νοητικής απόδοσης και του σωματικού συντονισμού, που παρουσιάζουν περίπου 1% αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει την ενέργειά σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι.

 

Πόσο είναι αρκετό;

Το νερό χάνεται φυσικά από το σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και των κινήσεων του εντέρου. Μια συχνή σύσταση είναι για τους ενήλικες να πίνουν 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι άνθρωποι που ασκούνται ή εκτίθενται στον ήλιο μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται επίσης επιπλέον νερό, καθώς το νερό είναι το κύριο συστατικό του αμνιακού υγρού και του μητρικού γάλακτος. Γενικά, εάν τα ούρα σας είναι άχρωμα ή ανοιχτά κίτρινα, είστε καλά ενυδατωμένοι.

Η σημασία των ηλεκτρολυτών

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα στο σώμα που έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Βρίσκονται στο αίμα, τα ούρα και άλλα σωματικά υγρά και προσλαμβάνονται φυσικά μέσω των τροφών και των υγρών που καταναλώνονται. Οι ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, χλώριο, φωσφορικό άλας και μαγνήσιο. Το σώμα μας διατηρεί τη σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών για να εκτελέσει μια σειρά από κυτταρικές λειτουργίες. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.

  • Αφυδάτωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, μπορεί να εμφανίσουν αφυδάτωση από συχνές κρίσεις διάρροιας και μπορεί να χρειαστεί να πίνουν επιπλέον υγρά και ηλεκτρολύτες για να διατηρούν το σώμα τους ενυδατωμένο.

Τα άτομα με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα, χρειάζονται επίσης επιπλέον νερό για να βοηθήσουν τα κόπρανα να κινηθούν μέσα από τα έντερα.

Όταν έχετε διάρροια, πίνετε τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό μετά από κάθε κένωση. Αθλητικά ποτά ή άλλα ποτά ενυδάτωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, οι πατάτες και οι χυμοί φρούτων, μπορούν να αναπληρώσουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Όταν έχετε δυσκοιλιότητα, πίνετε περισσότερο νερό και αυξήστε τις φυτικές σας ίνες, όπως φρούτα με το φλοιό, προϊόντα ολικής αλέσεως και λαχανικά.

 

Πίσω →