Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕντεροπάθειεςΟι καλύτερες τροφές για να τροφοδοτήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου μας μετατρέπουν τα τρόφιμα που τρώμε σε χιλιάδες ένζυμα, ορμόνες, βιταμίνες και άλλους μεταβολίτες που επηρεάζουν τα πάντα, από την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέχρι την πιθανότητα να πάρετε βάρος και να αναπτύξετε χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο πιο διαφοροποιημένη είναι η διατροφή σας, τόσο πιο διαφοροποιημένο είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μελέτες δείχνουν ότι ένα υψηλό επίπεδο ποικιλότητας μικροβιώματος συσχετίζεται με την καλή υγεία. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες και τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Ακόμα κι αν τρώτε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά, καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποικιλία των φυτικών τροφών που τρώτε κάθε εβδομάδα. Ένας γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Η προσθήκη ποικιλίας φρούτων στο πρωινό σας, η προσθήκη πολλών διαφορετικών λαχανικών στο ανακάτεμα και η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών είναι καλό για το μικροβίωμα σας.

Προσθέστε περισσότερα μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα  και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας

Καλό θα ήταν να αρχίσετε να αυξάνετε την ποικιλία των φυτικών τροφών που τρώτε κάθε μέρα, βάλτε ως στόχο να προσπαθήσετε να τρώτε περίπου 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά πιθανότατα τρώτε ήδη πολλά από αυτά τα τρόφιμα.

Ένας άλλος τρόπος για να θρέψετε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας είναι να τρώτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, λάχανο τουρσί και κεφίρ. Τα μικρόβια στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, γνωστά ως προβιοτικά, παράγουν βιταμίνες, ορμόνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όταν τα καταναλώνετε, μπορούν να αυξήσουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου και να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού σας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ανέθεσαν στους ανθρώπους να τρώνε τροφές που είχαν υποστεί ζύμωση κάθε μέρα, αυξήθηκε η μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου και μειώθηκαν τα επίπεδα φλεγμονής τους.

Πίσω →