Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΕντεροπάθειεςΤι είναι η δίαιτα μικροβιώματος και πως την ακολουθείτε;

Η δίαιτα μικροβιώματος είναι ένα πρόγραμμα τριών φάσεων που στοχεύει να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αποκαθιστώντας την υγεία του εντέρου. Βασίζεται στην ιδέα ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας υγιές, το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνολική υγεία σας. Το μικροβίωμα του εντέρου σας αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, τόσο φιλικούς όσο και μη φιλικούς. Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας φιλικών και μη φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας διαφημίζεται για τη βελτίωση της πέψης, τη μείωση της φλεγμονής, τη μείωση του άγχους και ακόμη και τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της διάθεσης.

Πώς να την ακολουθήσετε

Η δίαιτα του μικροβιώματος χωρίζεται σε τρία διακριτά στάδια .

Στάδιο 1: Το πρόγραμμα γευμάτων

Αυτή η πρώτη φάση διαρκεί 21 ημέρες και στοχεύει στην απομάκρυνση των ανθυγιεινών βακτηρίων από το έντερό σας και στην αντικατάσταση των οξέων του στομάχου και των πεπτικών ενζύμων. Είναι επίσης σχεδιασμένο για να γεμίζει το έντερό σας με πρεβιοτικά και προβιοτικά για να επιδιορθώσει την επένδυση του. Αυτή η φάση είναι η πιο αυστηρή από τις τρεις και βασίζεται στα ακόλουθα βήματα:

  • Αφαιρέστε: Κόψτε όλα τα τρόφιμα, τις τοξίνες και τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου σας. Αυτό περιλαμβάνει φυτοφάρμακα, ορμόνες, αντιβιοτικά και ορισμένα φάρμακα.
  •  Φορτώστε φυτικές τροφές και συμπληρώματα που θεραπεύουν το έντερο σας και υποστηρίζουν το μικροβίωμα.
  • Αντικατάσταση: Καταναλώστε ορισμένα βότανα, μπαχαρικά  που μπορούν να αντικαταστήσουν το οξύ του στομάχου, τα πεπτικά ένζυμα και να βελτιώσουν την ποιότητα των βακτηρίων στο έντερο σας.
  •  Επανεποικίστε το έντερό σας με υγιή βακτήρια τρώγοντας τρόφιμα και συμπληρώματα πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Σε αυτή τη φάση, απαιτείται να αποφύγετε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημητριακών, των αυγών, των περισσότερων οσπρίων και των γαλακτοκομικών, καθώς και αμυλούχων φρούτων και λαχανικών. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται συσκευασμένα και τηγανητά τρόφιμα, ζάχαρη, χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικά και ορισμένα είδη λιπών, ψαριών και κρέατος. Αντίθετα, ενθαρρύνεται να τρώτε μια βιολογική, φυτική διατροφή με τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά, όπως τα σπαράγγια, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το λάχανο τουρσί, το κεφίρ και το γιαούρτι, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται. Συνιστώνται σε ορισμένες περιπτώσεις   συμπληρώματα, όπως προβιοτικά, ψευδάργυρος, βιταμίνη D, βερβερίνη και λάδι ρίγανης.

Στάδιο  2: Το πρόγραμμα διατροφής σας για ενίσχυση του μεταβολισμού

 Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου το οποίο μπορεί να διαρκέσει περίπου 1 μήνα , εξακολουθείτε να πρέπει να αποφεύγετε τις υποτιθέμενες βλαβερές για το έντερο τροφές από την πρώτη φάση, αλλά μόνο στο 90% των περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι έως και τέσσερα από τα εβδομαδιαία γεύματά σας μπορούν να περιλαμβάνουν τρόφιμα που δεν συνιστώνται στη λίστα τροφίμων από την πρώτο στάδιο . Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά ελεύθερης βοσκής, τα δημητριακά χωρίς γλουτένη και τα όσπρια μπορούν να προστεθούν ξανά στη διατροφή σας. Τέλος, μπορείτε επίσης να αρχίσετε να τρώτε ξανά τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως μάνγκο, πεπόνια, ροδάκινα, αχλάδια και γλυκοπατάτες.

Στάδιο 3: Συντονισμός της ζωής σας

Αυτό το τελευταίο στάδιο της δίαιτας θεωρείται το «στάδιο  συντήρησης». Δεν έχει προτεινόμενο μήκος, καθώς σας ενθαρρύνουμε να το ακολουθήσετε μέχρι να χάσετε το επιθυμητό βάρος. Η τρίτη φάση προορίζεται επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το σημείο, το έντερο και το μικροβίωμα πιστεύεται ότι έχουν σχεδόν πλήρως επουλωθεί. Έτσι, αν και οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε παραμένουν οι ίδιες όπως στην πρώτη φάση, χρειάζεστε μόνο 70% συμμόρφωση. Με άλλα λόγια, μπορείτε να τρώτε σε περίπου ένα γεύμα την ημέρα. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την προσθήκη ζάχαρης.

Πίσω →