Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣύνδρομο ευερέθιστου έντερουΠοια λαχανικά μπορώ να φάω με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αέρια. Δεν έχει βρεθεί ακόμη μια θεραπεία. Ωστόσο, η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη δίαιτα για αυτή τη γαστρεντερική διαταραχή, μια διατροφική προσέγγιση φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο.

  • Πιθανό κλειδί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Σημαντική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων έχει βρεθεί η χαμηλή σε FODMAP διατροφή. Ο όρος FODMAP περιλαμβάνει ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Αυτά αποτελούν μια ομάδα υδατανθράκων που συνήθως απορροφώνται ελάχιστα και ζυμώνονται γρήγορα από βακτηριακές αποικίες που ζουν στο έντερο.

Τρόφιμα που περιέχουν ζυμώσιμους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μερικοί άνθρωποι με το σύνδρομο επωφελούνται από την προτίμηση τροφών χαμηλών σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες.

  • Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες:

Τρώτε λαχανικά χαμηλά σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες για να μειώσετε τον κίνδυνο γαστρεντερικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες περιλαμβάνουν φύτρα φασολιών, πράσινα φασόλια, καρότα, σχοινόπρασο, αγγούρι, μελιτζάνα, μάραθο, πιπεριές, μπάμιες, παστινάκι, ραπανάκι, κρεμμύδι, ντοματίνια, γλυκοπατάτα, λευκή πατάτα και κολοκυθάκια.

Επιπλέον, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα, το μαρούλι και το σέσκουλο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες.

  • Λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα:

Για να αποφύγετε τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP. Μερικά από τα λαχανικά που παράγουν αέρια που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το λάχανο, τα κρεμμύδια, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά τα λαχανικά όχι μόνο αυξάνουν το φούσκωμα και τα αέρια, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξουν τη λειτουργία του εντέρου.

  • Ακολουθώντας τη Δίαιτα:

Τα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση μιας δίαιτας χαμηλής ζύμωσης, για την ανακούφιση συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος, των αερίων και του κοιλιακού πόνου. Η παρακολούθηση αυτού του τύπου δίαιτας απαιτεί καθοδήγηση από εγγεγραμμένο διαιτολόγο που έχει λάβει εκπαίδευση στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Η δίαιτα εφαρμόζεται σε δύο φάσεις, περιορίζοντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP και στη συνέχεια επαναφέροντάς τα για την αξιολόγηση της ανοχής.

Εάν δοκιμάσετε τη δίαιτα χωρίς την καθοδήγηση ενός ειδικού, μπορεί να επιλέξετε λάθος τροφές, να τη βρείτε πολύ περιοριστική και να μην αντιμετωπίσετε γαστρεντερική ανακούφιση.

Πίσω →