Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΝόσος του CrohnΕλλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών και νόσος του Crohn.

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη του πεπτικού σας συστήματος, πιο συχνά το λεπτό έντερο και μερικές φορές το παχύ έντερο.

Με τη νόσο του  Crohn, το σώμα σας μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με αυτόν και άλλους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, γνωστών ως μικροθρεπτικά συστατικά.

Διαιτητικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, φωσφορικό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος και ιχνοστοιχεία, όπως ψευ δάργυρος, σελήνιο και χαλκός, είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυττάρων στο σώμα σας και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των ενζύμων. Τα ένζυμα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας, διασπώντας τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επειδή η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο του Crohn, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν τρόφιμα που σας προκαλούν ενόχληση.

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι συχνή με τη νόσο του Crohn

Η αναιμία είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές του Crohn, που επηρεάζει περίπου το 70% των ατόμων με τη νόσο. Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως κόπωση, υπνηλία, ανορεξία και ναυτία.

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια σας, η οποία βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το σίδηρο που χρειάζεστε είναι να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνει αυτές τις τροφές:

  • Δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο
  • Στρείδια και σαρδέλες
  • Λευκά φασόλια, φακές και ρεβίθια
  • Σπανάκι
  • Βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι
  • Ντομάτες
  • Τόφου

Όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, προσπαθήστε να τις λαμβάνετε με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο πιο αποτελεσματικά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά όπως πιπεριές, μπρόκολο, μούρα, εσπεριδοειδή και ντομάτες.

 

Πίσω →