Συνένζυμο Q10

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 χρησιμοποιείται πιο συχνά για καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και συσσώρευση υγρών στο σώμα (συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια), πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και υψηλή αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της ημικρανίας, της νόσου Πάρκινσον και πολλών άλλων καταστάσεων.

Το συνένζυμο Q10 απαιτείται για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων και χημικών αντιδράσεων στο σώμα. Βοηθά στην παροχή ενέργειας στα κύτταρα. Το συνένζυμο Q10 φαίνεται επίσης να έχει αντιοξειδωτική δράση. Τα άτομα με ορισμένες ασθένειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ασθένεια των ούλων, η νόσος του Πάρκινσον, οι λοιμώξεις του αίματος, ορισμένες ασθένειες των μυών και η μόλυνση από τον ιό HIV, μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10.

ΜΥΙΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ

Η μυϊκή ατροφία είναι η απώλεια ή η λέπτυνση του μυϊκού σας ιστού. Εάν έχετε ατροφικούς μύες, θα δείτε μείωση στη μυϊκή σας μάζα και δύναμη. Με τη μυϊκή ατροφία, οι μύες σας φαίνονται μικρότεροι από το κανονικό. Η μυϊκή ατροφία μπορεί να συμβεί λόγω υποσιτισμού , ηλικίας, γενετικής, έλλειψης σωματικής δραστηριότητας ή ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Η ατροφία (φυσιολογική) εμφανίζεται όταν δεν χρησιμοποιείτε αρκετά τους μύες σας. Η νευρογενής ατροφία εμφανίζεται λόγω νευρικών προβλημάτων ή ασθενειών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μείωση της μυϊκής μάζας, το ένα άκρο είναι μικρότερο από το άλλο, και μούδιασμα, αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα άκρα σας. Η ατροφία μπορεί να αντιστραφεί με άσκηση και υγιεινή διατροφή.

 

Η ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη. Περιέχει ίχνη βιταμίνης C, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Η ζάχαρη καρύδας παρέχει επίσης μικρές ποσότητες φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανιδίνη, και αντιοξειδωτικά. Θα βρείτε επίσης τη βιταμίνη Β ινοσιτόλη, που χρησιμοποιείται συχνά ως ενισχυτικό της διάθεσης, στη ζάχαρη καρύδας.

Σέλινο

Το σέλινο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ωφέλιμο Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και ταυτόχρονα από τα πιο υγιεινά. Επιπλέον, περιέχει και λίγες θερμίδες.

Όλα τα μέρη του σέλινου μπορούν να καταναλωθούν, από τους σπόρους μέχρι τα φύλλα.

Αυτό το υγιεινό λαχανικό περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και κάλιο, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται το σώμα για να εκτελέσει τις λειτουργίες του με τον βέλτιστο τρόπο.

Επιπρόσθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που υπάρχει στο σέλινο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε το σέλινο στην καθημερινή σας διατροφή:

Τι είναι η λακτόζη;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σακχάρων. Μερικοί είναι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι είναι μεμονωμένες μονάδες ζάχαρης και συχνά αναφέρονται ως «απλά» σάκχαρα. Άλλα σάκχαρα είναι οι δισακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από συνδεδεμένα ζεύγη μονοσακχαριτών. Οι τρεις κύριοι μονοσακχαρίτες που καταναλώνουμε είναι η φρουκτόζη, η γαλακτόζη και η γλυκόζη. Συνδυάζονται σε διάφορα ζεύγη για να σχηματίσουν τους τρεις δισακχαρίτες που είναι πιο σημαντικοί στην ανθρώπινη διατροφή: λακτόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη. Η σακχαρόζη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη, η μαλτόζη είναι δύο συνδεδεμένες μονάδες γλυκόζης και η λακτόζη είναι γλυκόζη και γαλακτόζη.

12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

 • Μην παραλείπετε το πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Υπάρχει περίπτωση να χάσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερα σνακ όλη την ημέρα επειδή αισθάνεστε πεινασμένοι.

Βιοφλαβονοειδή

Τα βιοφλαβονοειδή, ή φλαβονοειδή, είναι μια μεγάλη κατηγορία ισχυρών φυτοχημικών. Όχι μόνο τα βιοφλαβονοειδή είναι εντυπωσιακά από μόνα τους, αλλά βοηθούν επίσης στη μεγιστοποίηση των οφελών της βιταμίνης C αναστέλλοντας τη διάσπασή της στον οργανισμό. Το σπουδαίο είναι ότι τα βιοφλαβονοειδή βρίσκονται συχνά σε πολλές από τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη C.

Ποια είναι τα οφέλη της λυσίνης για την υγεία;

Η λυσίνη είναι ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι εκείνα που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει και τα οποία οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν από διατροφικές πηγές.

Πιθανά οφέλη για την υγεία της λυσίνης και των συμπληρωμάτων λυσίνης περιλαμβάνουν τη βελτίωση του έρπητα , τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των συμπτωμάτων της ανεπάρκειας λυσίνης.

Ινομυαλγία: Τι να τρώτε, τι να αποφεύγετε.

Τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε διαφορετικές καταστάσεις υγείας.

Συμβουλές για την επιλογή τροφών για ινομυαλγία

Οι επιδράσεις των διατροφικών διεγερτοτοξινών, χημικών ουσιών που «διεγείρουν» τους νευρώνες στον εγκέφαλο μπορεί να είναι τοξικές εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Οι πιο κοινές μορφές διαιτητικών διεγερτοτοξινών σε μια διατροφή είναι τα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ή να γλυκάνουν τη γεύση των τροφίμων. Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι η εξάλειψη των διεγερτοτοξικών προσθέτων τροφίμων από τη διατροφή ορισμένων ατόμων με ινομυαλγία μείωσε τα συμπτώματά τους.

Η πηκτίνη βοηθά στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη

Τι είναι η πηκτίνη;

Η πηκτίνη είναι ένας υδατάνθρακας, μια διαλυτή ίνα που εξάγεται από φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Είναι ο υδατοδιαλυτός υδατάνθρακας που είναι διαθέσιμος στους μεσοκυττάριους ιστούς και στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων φυτών. Η κύρια χρήση της είναι ως πηκτικός παράγοντας και σταθεροποιητής στα τρόφιμα.

Τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια, άλλα εσπεριδοειδή και τα αχλάδια περιέχουν φυσικά μεγάλες ποσότητες πηκτίνης, ενώ τα μαλακά φρούτα όπως τα κεράσια και οι φράουλες περιέχουν μικρές ποσότητες. Εμπορικά, παράγεται λευκή έως ανοιχτό καφέ σκόνη που εξάγεται από τα εσπεριδοειδή. Χρησιμοποιείται ως πηκτωματοποιητής σε τρόφιμα, ιδιαίτερα σε μαρμελάδες και ζελέ. Προστίθεται επίσης σε γλυκά, φάρμακα και αναψυκτικά

Επειδή η πηκτίνη είναι μια υψηλή πηγή φυτικών ινών, χρησιμοποιείται συνήθως σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και των πεπτικών προβλημάτων. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει φυσικά τη χοληστερόλη , καταπολεμά τον διαβήτη και υποστηρίζει την απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα από την κατανάλωση μούρων

Τα μούρα σας κρατούν σε νοητική εγρήγορση, χάρη στις ανθοκυανιδίνες

Αυτές οι ενώσεις, που βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στα μούρα, είναι γνωστό ότι διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εντοπίζονται στα κέντρα του εγκέφαλου.

 

Τα 9 οφέλη του πρωινού

Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν γενικά πιο υγιεινή διατροφή, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως από όσους δεν τρώνε πρωινό.

Το πρωινό έχει μια ξεχωριστή επίδραση πάνω σας από οποιοδήποτε άλλο γεύμα, επειδή ο χρόνος μεταξύ της νύχτας και του γεύματος του επόμενου πρωινού είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που περνάει το σώμα σας χωρίς τροφή. Το να τρώτε μέσα σε δύο ώρες μετά το ξύπνημα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζετε τη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωινό είναι ένα ζωτικής σημασίας γεύμα εάν θέλετε να διατηρήσετε τον ενεργό τρόπο ζωής σας, φροντίζοντας όμως να λαμβάνετε τις πρωινές σας θερμίδες από ένα καλά ισορροπημένο γεύμα. Το να αφιερώσετε χρόνο για να φάτε κάτι θρεπτικό στην αρχή της ημέρας σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας ευεξία και υγεία.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού είναι ευεργετική για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Τι είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας;

Όταν ακούτε «υδατάνθρακες», μπορεί να σκεφτείτε το λευκό ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά και να σκεφτείτε ότι αυτά είναι τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε. Έχετε ακούσει όμως για τους σύνθετους υδατάνθρακες και πώς μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής;

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαγνήσιο για τον ύπνο;

Πώς το μαγνήσιο επηρεάζει τον ύπνο

Το μαγνήσιο περιλαμβάνεται σε μια ποικιλία από συμπληρώματα διατροφής και φυσικά βοηθήματα ύπνου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να χαλαρώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις στο σώμα που αυξάνουν την υπνηλία.

 

Τα οφέλη του φαγόπυρου για την υγεία

Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη του φαγόπυρου;

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες αυτού του τροφίμου είναι κάποια  από τα  σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθεί μια επισκόπηση των κορυφαίων 6 διατροφικών πλεονεκτημάτων αυτού του τροφίμου:

Πιθανά οφέλη από την κατανάλωση φοινικέλαιου

Εδώ είναι η θρεπτική αξία από την κατανάλωση μιας κουταλιάς(15 γραμμάρια) φοινικέλαιου:

 • θερμίδες: 120kcal
 • λιπαρά: 14 γραμμάρια
 • κορεσμένα λιπαρά: 7 γραμμάρια
 • μονοακόρεστα λιπαρά: 5 γραμμάρια
 • πολυακόρεστα λιπαρά: 1 γραμμάριο
 • βιταμίνη Ε: 14% της ημερήσιας αξίας (DV)

Όλες οι θερμίδες του φοινικέλαιου προέρχονται από το λίπος. Η διάσπασή του σε λιπαρά οξέα είναι περίπου 50% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 40% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και 10% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η κοκκινωπή-πορτοκαλί χρωστική ουσία του κόκκινου φοινικέλαιου προέρχεται από αντιοξειδωτικά γνωστά ως καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης, την οποία το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α

Τι κάνουν τα αμινοξέα;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί αμινοξέα για να παράγει πρωτεΐνες. Οι διαφορετικοί τύποι αμινοξέων και ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται καθορίζουν τη λειτουργία κάθε πρωτεΐνης. Έτσι, τα αμινοξέα συμμετέχουν σε πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα σας, όπως είναι:

 • Η διάσπαση της τροφής
 • Η ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος
 • Η δημιουργία ορμονών και χημικών ουσιών του εγκεφάλου
 • Η παροχή μίας πηγής ενέργειας
 • Η διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών
 • Η ανάπτυξη των μυών
 • Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος
 • Η διατήρηση της φυσικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος

Τεχνητά και φυσικά γλυκαντικά

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη ζάχαρη και τις θερμίδες στη διατροφή σας, μπορείτε να στραφείτε σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Τεχνητά γλυκαντικά και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών που διατίθενται στο εμπόριο με τη σήμανση «χωρίς ζάχαρη» ή «διαίτης», συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των αρτοσκευασμάτων. Τι είναι όλα αυτά τα γλυκαντικά; Και ποιος είναι ο ρόλος τους στη διατροφή σας;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νιτρικά άλατα

Πού βρίσκονται τα νιτρικά άλατα;

 

Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα λαχανικά.

 Προστίθενται επίσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη γεύση και να διατηρήσουν το χρώμα.

Υπάρχουν μερικά φυτά που περιέχουν φυσικά υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, όπως :

Φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέσκουλο

 • Παντζάρια
 • καρότα
 • Σέλινο
 • Ραπανάκια