Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή στην Γεροντική ΗλικίαΜπορεί η διατροφή να προστατέψει από το Αλτσχάιμερ ;

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής σας. Η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την υγεία σας και να αποτρέψετε κάποια ασθένεια. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, αποφεύγεται με την κατανάλωση της υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Κατ 'αρχάς, πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η νόσος του Αλτσχάιμερ συνήθως συμβαίνει όταν γερνάμε. Οι συνέπειες είναι η απώλεια μνήμης και μείωση της ψυχικής λειτουργίας. Μια θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι τα φάρμακα τα οποία θα βοηθήσουν τους ασθενείς να καταπραΰνουν εν μέρει τα συμπτώματα και ταυτόχρονα να τους δώσει τις πιθανότητες να ζουν ανεξάρτητα στον κοινωνικό κόσμο. Μια άλλη θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι με φυσικές μεθόδους. Αυτά είναι ορισμένα τρόφιμα που βοηθούν την πρόληψη της νόσου του Alzheimer

1. Tρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία της καρδιάς, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Τρώγοντας τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθάτε τον οργανισμό σας να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα ω-3 λιπαρά οξέα  βρίσκονται σε διάφορα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος καθώς και στο λιναρόσπορο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια.

2. Λαχανικά και φρούτα που περιέχουν φλαβονοειδή:

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά και η προστατευτική χημική ουσία η οποία έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τα φυτά από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα φλαβονοειδή μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στη πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι τα μήλα, τα βατόμουρα, το γκρέιπφρουτ, το ρόδι, το σκόρδο, τα φασόλια και το σπανάκι. Η αξιόπιστη μελέτη σε ζώα έχει δείξει ότι ο αρουραίος που πίνει χυμό ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer.

3. Κάρυ - Η Μεγάλη Πηγή κουρκουμίνης: 

Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι στην Ινδία, λιγότεροι άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι στην Ινδία χρησιμοποιούν σκόνη κάρυ στη μαγειρική τους. Το κύριο συστατικό του κάρυ είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, τονώνοντας  την μνήμη τους και την πνευματική τους ικανότητα. Έτσι, εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να προσθέτετε  την σκόνη κάρυ σε κάθε γεύμα.

4. Ερυθρός Οίνος

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρασί είναι διαφορετικό από το κοινό αλκοόλ. Πιείτε κόκκινο κρασί, αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είναι αποδεδειγμένο ότι τρία ποτήρια κόκκινου κρασιού ανά ημέρα μπορεί να μειώσουν μέχρι και 75% τη νόσου του Alzheimer.

5. Πάρτε βιταμίνη C και Ε: 

Έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C και Ε μπορεί να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της χημικής ουσίας που επηρεάζει τον εγκέφαλο. Επομένως θα πρέπει να καταναλώνετε  φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε. Η βιταμίνη C περιέχεται επίσης στις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τις φράουλες ενώ η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα. Όσοι δεν έχουν το χρόνο να καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη Ε και C καθημερινά  μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα αντ 'αυτού. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων δεν είναι σαφή.

6.Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: 

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική μείωση. Εκτός από το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και Β12 θα τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Αυτό το αμινοξύ μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να αυξήσει την πιθανότητα της επίθεσης του Alzheimer. Μπορείτε να σταματήσετε  την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ με την κατανάλωση τροφών όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξερά φασόλια τα οποία είναι μεγάλες πηγές φυλλικού οξέος.

7. Η βιταμίνη Α και ο σίδηρος: 

Η βιταμίνη Α και ο σίδηρος παίζει το σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας. Έτσι, θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικά για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer.  Αυτές οι βιταμίνες περιέχονται σε πολλά λαχανικά, όπως στα κολοκύθια, στις ντομάτες και στα καρότα.  Ωστόσο, είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να αποφύγετε ψημένα τρόφιμα, επειδή η βιταμίνη Α και ο σίδηρος μπορεί να μειωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

8.Μαγνήσιο και κάλιο: 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του σώματος, καθώς και την ικανότητα του εγκεφάλου. Μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο και κάλιο στα φασόλια και τα όσπρια.

Αυτοί είναι 8 τρόποι απέναντι στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ελπίζω ότι θα τα βρείτε πολύ χρήσιμα και ενημερωτικά. 

Πίσω →