Το Hashimoto είναι κάτι περισσότερο από μια πάθηση του θυρεοειδούς. Είναι μια αυτοάνοση νόσος.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την επιτυχημένη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού Hashimoto. Είναι μια πολύπλευρη αυτοάνοση πάθηση που περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς. Για να το διαχειριστείτε είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό (1).

Η γλουτένη είναι ένα σημαντικό έναυσμα για τους περισσότερους ασθενείς του Hashimoto και πολλοί δεν μπορούν να αναρρώσουν έως ότου ακουλουθήσουν μια διατροφή 100% χωρίς γλουτένη.

Πρέπει να ακολουθείτε δίαιτα 100% χωρίς γλουτένη, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να την αποφεύγετε. Επιλέγοντας να τρώτε γλουτένη όταν σας βολεύει δεν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη. Εάν δεν είστε αυστηροί με το φαγητό σας να είναι 100% χωρίς γλουτένη όταν τρώτε έξω και συνεχίζετε να καταναλώνετε καρυκεύματα που έχουν γλουτένη, μπύρα και τρόφιμα τηγανισμένα σε φριτέζες που χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι για παναρισμένα τρόφιμα, τότε θα είστε ακόμα εκτεθειμένοι στη γλουτένη (2).

Παρά το γεγονός ότι μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια καλή αρχή, αν εξακολουθείτε να τρώτε τροφές που αντιδρούν παρόμοια με τη γλουτένη μπορεί να μην αναρρώσετε. Υπάρχουν τρόφιμα με πρωτεΐνες που έχουν παρόμοια δομή με την γλουτένη και μπορεί να προκαλέσουν την ίδια ανοσολογική απόκριση, σα να τρώτε γλουτένη. Η χειρότερη τροφή που συχνά αγνοείται είναι το γάλα που περιέχει καζεΐνη, ακολουθούμενη από ρύζι, καλαμπόκι, σουσάμι, και βρώμη. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να αποφύγετε όλα τα δημητριακά (3).

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι, αν αισθάνεστε καλύτερα μακριά από τη γλουτένη ή αν αισθάνεστε χειρότερα όταν την επαναφέρετε στη διατροφή σας, τότε η γλουτένη είναι πιθανό να είναι πρόβλημα για εσάς. Για να πάρετε ακριβή αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να βγάλετε από την διατροφή σας 100% τη γλουτένη.

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό ή Hasimoto ή βρογχοκήλη κ.τ.λ.   με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Υπάρχει και η εξ αποστάσεως προσωπική διατροφή (e -diet).H παρακολούθηση του διαιτώμενου / ασθενή   μέσω e-diet γίνεται με αποστολή προγράμματος διατροφής κάθε εβδομάδα ή κάθε 2 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες, ανάλογα το πώς θα κριθεί από τον Κλινικό  διαιτολόγο – διατροφολόγο και εξαρτάται από την πορεία του κάθε διαιτώμενου / ασθενή. Γίνεται συμπλήρωση ερωτηματολογίου (ιατρικού, διατροφικού, δραστηριότητας) ώστε το πρόγραμμα να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και γίνεται αποστολή του προγράμματος διατροφής ή των οδηγιών που επιθυμείτε για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει.

ΕΔΩ θα βρείτε τον σύνδεσμο για να προχωρήσετε σε εξ αποστάσεως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ διατροφή !

 

 

  1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Hashimoto's Disease. May 2014
  2. Sategna-Guidetti C1, Bruno M, Mazza E, Carlino A, Predebon S, Tagliabue M, Brossa C. Autoimmune thyroid diseases and coeliac disease. Eur J Gastroenterol Hepatol. 1998 Nov;10(11):927-31.
  3. Raymond M. Suen, MT (ASCP), Shalima Gordon, ND. Α Critical reviewog IgG Immunoglobulins and Food Allergy – Implications in Systemic Health. US Bio Tek Laboratories.2003

 

Πίσω →