Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία με την οποία το ωάριο και το σπερματοζωάριο υπογόνιμων ζευγαριών συνδυάζονται σε ένα εργαστήριο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 30 έως 35% για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών και πέφτει στο 6 έως 10% για τις γυναίκες άνω των 40. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορεί να ωφελήσουν τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η καφεΐνη και το αλκοόλ

Η καφεΐνη και η κατανάλωση αλκοόλ αντενδείκνυνται για ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με πάνω από 1900 γυναίκες κατέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ, τσάι και καφεϊνούχων αναψυκτικών είχε μικρότερα ποσοστά σύλληψης. Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές γονιμότητας, η αύξηση του κινδύνου αποβολής και η μη επίτευξη γέννησης ζώντος συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με τους άνδρες και τις γυναίκες που κατανάλωναν έστω και χαμηλά επίπεδα καφεΐνης ή αλκοόλ, ενώ υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά συνιστάται σε ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, εμπλουτίζουν το υγρό που περιβάλλει τα ωάρια, ενώ το μαγνήσιο που υπάρχει στα λαχανικά είναι απαραίτητο για την παραγωγή ωαρίων. Οι βιταμίνες C και Α βοηθούν επίσης την αποκατάσταση και ανάρρωση του σώματος μετά την συλλογή και εμφύτευση ωαρίων κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι σπόροι κολοκύθας και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές σεληνίου και ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών σε άνδρες και γυναίκες. Στην πραγματικότητα, περισσότερος ψευδάργυρος βρίσκεται στο σπέρμα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο ανδρικό σώμα. Το σελήνιο μπορεί επίσης να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα.

Νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του σώματος. Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για τον όγκο του σπέρματος και του υγρού που τρέφει τα ωάρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών μπορεί να συμβεί και να πίνετε αρκετό νερό, ακόμη και μέχρι 3-4 λίτρα ημερησίως, έχει αναφερθεί για την πρόληψη ή την ενίσχυση αυτής της κατάστασης.

Γλυκοπατάτα

Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας υποστηρίζει την κατανάλωση γλυκοπατάτας για την αύξηση της γονιμότητας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από φοιτητή στην Ιατρική Σχολή Yale διαπίστωσε ότι οι γέννες των ποντικών διπλασιάστηκαν μετά από κατανάλωση γλυκοπατάτας. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορεί να αιτία παραγωγής και απελευθέρωσης πολλαπλών ωαρίων κατά τη διάρκεια ωορρηξίας. Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και βιταμίνη C και μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Στο διαιτολόγιο Κέντρο Χαριστού Ιουλία ετοιμάζουμε το σώμα να έχει μια καλύτερη έκβαση σε μια επερχόμενη εγκυμοσύνη. Η διατροφική κατάσταση της μητέρας έχει σχέση με την γονιμότητα της. Η διατροφή βοηθά το σώμα να έχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στις αποθήκες του για να ανταπεξέρθει καλύτερα.

Πίσω →