Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔυσανεξία σε Λακτόζη- ΓλουτένηΤροφική αλλεργία, τροφική δυσανεξία - Ποια είναι η διαφορά;

Ένα δείπνο γίνεται ένα δύσκολο έργο όταν κάποιος πρέπει να αποφύγει ένα συστατικό είτε λόγω τροφικής αλλεργίας είτε λόγω δυσανεξίας. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη. Παρακάτω θα δείτε  μερικές απλές πληροφορίες σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες, τις ευαισθησίες των τροφίμων και πώς αυτά έχουν την τάση να μπερδεύονται.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια αλλεργία και στην τροφική δυσανεξία;

Ως τροφική αλλεργία νοείται η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σοβαρές και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Υπάρχουν και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις οποίες όμως εμπλέκεται ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές είναι γνωστές ως «δυσανεξίες» σε κάποιο τρόφιμο και περιλαμβάνουν αντιδράσεις λόγω τροφικών δηλητηριάσεων και ενζυμικές ανεπάρκειες που αποτρέπουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών, όπως η λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος). Οι δυσανεξίες τροφίμων μπορεί να είναι δυσάρεστες, λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων αλλά δεν είναι απειλητικές για την ζωή.

Ποιες είναι οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες;

Φιστίκια, καρύδια, γάλα, αυγά, ψάρια / οστρακοειδή, σόγια, σιτάρι, και σουσάμι. (Σημειώστε όλες αυτές οι τροφές περιέχουν πρωτεΐνη).

Ποια είναι μερικά από τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών;

Δύσπνοια, συριγμός, δυσκολία στην κατάποση, κνησμός στο στόμα / χείλη / γλώσσα / λαιμό, πρήξιμο, κνίδωση, εξάνθημα, συμφόρηση, ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, ζαλάδα. Μια πιο επικίνδυνη, αλλά σπάνια αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ποια είναι μερικά από τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας;

Τα συμπτώματα σχεδόν πάντα σχετίζονται με την πέψη: φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, διάρροια ή / και δυσκοιλιότητα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί συχνά να ελεγχθούν με τον περιορισμό της ποσότητας των τροφίμων που καταναλώνονται.

Παράδειγμα: γαλακτοκομική αλλεργία εναντίον δυσανεξίας στη λακτόζη

Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη στερούνται το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης το οποίο παράγεται από τα κύτταρα στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου. Είναι δηλαδή η ανικανότητα του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη στον γαστρεντερικό σωλήνα, για να μπορέσουν να απορροφηθούν εύκολα από το αίμα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γενικά πεπτικά προβλήματα όταν τρώνε κρεμώδη σάλτσα ή παγωτό, αλλά μπορούν να φάνε συχνά γιαούρτι, κεφίρ, φρέσκο τυρί χωρίς κανένα πρόβλημα Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν, επίσης, να καταναλώσουν γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας ή να πάρουν δισκία λακτάσης. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η τροφική αλλεργία δεν είναι το ίδιο με τη τροφική δυσανεξία. Τα άτομα με αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να υποφέρουν από εμετούς, συριγμό/ ή κνίδωση αμέσως (ή μετά από μερικές ώρες) μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρόφιμα με τα παράγωγα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εν ολίγης  η διαφορά έγκειται στο ότι στην τροφική αλλεργία ο αλλεργιογόνος παράγοντας είναι κυρίως η καζεΐνη αλλά και τα άλλα πρωτεϊνικά συστατικά του γάλακτος, ενώ αντίθετα, στη δυσανεξία στη λακτόζη ο οργανισμός δυσκολεύεται με την πέψη των σακχάρων του γάλακτος, της λακτόζης.

Πώς μπορώ να γνωρίζω ποια έχω;

Αν έχετε κάποια δυσάρεστη εμπειρία με σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας. Θα είναι πιο εύκολο για έναν ειδικό να διαγνώσει το πρόβλημά σας. Θα βοηθήσει πολύ να περιγράψετε ακριβώς τι συμβαίνει (τα συμπτώματα) και να έχετε ένα αρχείο των τροφίμων που καταναλώθηκαν.

Πίσω →