Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία - Υπερευαισθησία Τροφών

Η Τροφική δυσανεξία: Γενικός όρος που περιγράφει την διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής ή προσθέτου. Η εν λόγω αντίδραση δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ανοσολογική και μπορεί να οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακές, μεταβολικές, φαρμακολογικές ή τοξικές επιδράσεις των τροφών ή των προσθέτων.

Η Τροφική Υπερευαισθησία ή σωστότερα "Μη Αλλεργική Τροφική Υπερευαισθησία" ("Non-Allergic Food Insesitivity", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) είναι μία συνήθως καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση σε διάφορα διατροφικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις τροφές που καταναλώνουμε, με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είτε μετά από μερικές ώρες είτε μετά από μερικές ημέρες από την κατανάλωση τους. Τα συμπτώματα της υπερευαισθησίας ποικίλουν σε ένταση και το εύρος τους είναι πολύ μεγαλύτερο των αλλεργιών και δυσανεξιών, όπως δύσπνοια, πρήξιμο, ερύθημα, αναφυλαξία, κνίδωση (έκζεμα), επιπεφυκίτιδα, ρινόρροια, ρινίτιδα, άσθμα, γαστρεντερίτιδα, αλλά και νευρικότητα, τρόμο, ταχυπαλμία, εφίδρωση κ.λ.π. και αρκετές ακόμα αντιδράσεις που προκαλούνται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Τεστ Δυσανεξίας – Υπερευαισθησία έχει σκοπό:

 • Το τεστ δυσανεξίας είναι κατάλληλο για να αναδείξει τροφές που δεν ταιριάζουν με τον οργανισμό σας. Το τεστ δυσανεξίας αναλύει την επίδραση των τροφών στον οργανισμό σας και μπορεί να σας προειδοποιείσαι αν μία τροφή είναι για εσάς επιβλαβής.
 • Να αναγνωρίσει και να εξαφανίσει τροφικές και περιβαντολογικές αλλεργιογόνες ουσίες και να μας στρέψει στην κατανάλωση μη αλλεργιογόνων τροφών.
 • Να προσφέρει συμβουλές σχετικά με την ισορροπία της χλωρίδας του οργανισμού, να επαναφέρει τη φυσιολογική διαπερατότητα του εντέρου και να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.
 • Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να μας απαντήσει εύκολα και με ακρίβεια ποιες τροφές επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο τον Μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, θέτοντας έτσι τη βιοχημεία του εκτός ισορροπίας, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο αργός.

Γιατί να το κάνω το Τεστ Δυσανεξίας - Υπερευαισθησία Τροφών;

 • Είναι απλή, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης,
 • Το τεστ δυσανεξίας γίνετε μέσω της επιδερμίδας και με τη βοήθεια ρεύματος χαμηλής συχνότητας, ελέγχεται πως αντιδρά το σώμα σε 350 διαφορετικά είδη τροφών, ουσιών και συντηρητικών (τα λεγόμενα Ε).
 • Είναι σημαντικό σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, γιατί βοηθά στον καλύτερο σχεδιασμό του διαιτολογίου, με αποκλεισμό για κάποιο χρονικό διάστημα, των τροφών στις οποίες παρουσιάστηκε πρόβλημα. Στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι ένας καλός οδηγός, ενώ στη συντήρηση υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, απλά και μόνο με την αποφυγή των τροφών όπου εκδηλώθηκε πρόβλημα.
 • Δίνει το πλεονέκτημα της διάγνωσης των δυσανεκτικών τροφών - που δεν μπορούν να προσδιοριστούν με τα ειδικά αντισώματα (IgE) αφού αυτά διαγιγνώσκουν μόνον αλλεργία - η κατανάλωση των οποίων έχει αρνητικές συνέπειες  στην παχυσαρκία και σε πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές τέτοιες καταστάσεις οφείλονται και σε έλλειψη ορισμένων μετάλλων και βιταμινών από τον οργανισμό.
 • Παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των αθλητών και κατά συνέπεια των επιδόσεων τους, αποκλείοντας από τη διατροφή τους τις βλαπτικές (δυσανεκτικές) τροφές.
 • Οδηγεί στη βελτίωση και άλλων παθολογικών συμπτωμάτων, τα οποία πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οφείλονται σε τροφές που προκαλούν δυσανεξία στον οργανισμό.
 • Εκτός λοιπόν από τις κλασσικές εκδηλώσεις που βελτιώνονται με τον αποκλεισμό των τροφικών αλλεργιογόνων, εκείνες που σίγουρα βελτιώνονται σε διαφορετικό ποσοστό η κάθε μία αφορούν συνήθως τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα του οργανισμού:
  •  Κ.Ν.Σ. :Κεφαλαλγίες (γνωστές και ως ημικρανίες) - Αδυναμία συγκέντρωσης – Αστάθεια – Καταβολή – Υπερκινητικότητα - Μεταβαλλόμενη Διάθεση.
  • Ουροποιητικό-Γεννητικό Σύστημα: Χρόνιες κυστίτιδες - Δυσμηνόρροια - Ενούρηση.
  • Δέρμα: Έκζεμα - Ψωρίαση - Δερματίτις - Ακμή.
  • Μυοσκελετικό Σύστημα: Αρθραλγίες - Μυϊκές Κράμπες - Μυαλγίες.
  • Πεπτικό Σύστημα: Ναυτία - Αεροφαγία - Μετεωρισμός - Διάρροια - Δυσπεψία - Έλκη Στομάχου - Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.
  • Γενικά: Παχυσαρκία - Μόνιμη κούραση, καταβολή.
 • Τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απευθύνεται σε όλους, εκτός από έγκυες γυναίκες και κάποια άτομα που δεν τους το επιτρέπει ο γιατρός.
 • Υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποκλεισμού των τροφών.
 • Είναι επιστημονικά αποδεκτή και έγκυρη μέθοδος πρόληψης και θεραπείας με αντίστοιχη δημοσιευμένη βιβλιογραφία και σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Παχυσαρκία και τροφική δυσανεξία

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας εύκολα, η Παχυσαρκία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την πρόσληψη τροφών που δεν μεταβολίζονται σωστά από τον οργανισμό και κατά συνέπεια τον «μπλοκάρουν».

Η πιθανότητα τροφικών ευαισθησιών σε υπέρβαρους είναι μεγάλη. Η φύση της παχυσαρκίας υποδηλώνει ακατάλληλη αντίδραση στην τροφή αφού υπάρχουν υπέρβαροι που τρώνε λιγότερο και ασκούνται περισσότερο απ' όσο δηλώνει το ποσοστό λίπους του σώματος τους. Η τροφική δυσανεξία θέτει τη βιοχημεία του οργανισμού εκτός ισορροπίας. Ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός γίνεται αργός, το ανοσοποιητικό σύστημα επιβαρύνεται, ο πεπτικός σωλήνας αναπτύσσει διαρροές ή δυσκοιλιότητα, η ινσουλίνη και άλλες ορμόνες δεν βρίσκονται σε ισορροπία και ο οργανισμός χάνει τον έλεγχο των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν την όρεξη. Έρευνες που χρησιμοποίησαν το τεστ έχουν δείξει ότι μόλις αντιμετωπίσετε τις τροφικές σας δυσανεξίες, το σώμα μπορεί να χάσει λίπος αφού οι μηχανισμοί του οργανισμού ομαλοποιούνται με αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και υδατάνθρακες και την ομαλοποίηση των μηχανισμών πείνας.
Απέχοντας για ένα διάστημα από τις δυσανεκτικές τροφές που ο ίδιος ο οργανισμός σας απορρίπτει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους είναι εντυπωσιακά και μόνιμα.

Το Τεστ Δυσανεξίας – Υπερευαισθησίας τροφών δεν πρέπει να περιορίσει την διατροφή σας, αλλά να την διευρύνει!

Το συχνότερο λάθος που κάνουν όσοι τηρούν τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας - υπερευαισθησίας είναι να κόβουν και να περιορίζουν το διαιτολόγιό τους. Αυτό είναι το συχνότερο και πιο δραματικό λάθος γιατί φέρνει κούραση, απογοήτευση και μειώνει την πιθανότητα τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας -  να τηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι το ρύζι. Οι περισσότεροι που τους “βγάζει” το ρύζι απλά το κόβουν και το στερούνται. Αλλά, αντί για να το κόψουν μπορούν να το αντικαταστήσουν με το κους κους ή το κριθαράκι (μανέστρα).Για παράδειγμα να μαγειρέψουν σπανάκι με κους κους αντί για σπανακόρυζο ή γεμιστά με λαχανικά και κριθαράκι. Το τεστ δυσανεξίας μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να πλουτίσει το διαιτολόγιό μας και όχι να γίνει φτωχότερο.

Δίαιτα και το Τεστ Δυσανεξίας

Στο Πρότυπο Κέντρο Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας Χαριστού Ιουλία και Συνεργάτες θα βρείτε την υπεύθυνη και σίγουρη λύση. Μπορούμε να κατασκευάσουμε προσωπικά προγράμματα διατροφής με βάση τα αποτέλεσμα του Τεστ Δυσανεξίας, τον Μεταβολισμό σας την Ηλικίας σας και τον Τρόπο ζωής σας.
Έτσι δεν θα σας λείψει κάτι από την καθημερινή σας Διατροφή, αφού ο Διαιτολόγος προσθέσει μεγάλη ποικιλία τροφών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, για να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα σε ευεξία, σε θέματα υγείας, στην απώλεια βάρους και μείωση του λιπώδους ιστού.