Η τροφική δυσανεξία είναι η διαταραχή του οργανισμού οφειλόμενη σε πρόβλημα μεταβολισμού κάποιων συγκεκριμένων συστατικών τροφών κυρίως λακτόζης(σάκχαρο του γάλακτος) και γλουτένης (πρωτεΐνη των δημητριακών). Πιο αναλυτικά  είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού στις τροφές που χρησιμοποιούμε συχνά (π.χ.  ψωμί, γάλα, ντομάτα, λάδι, κρέας, καφές κλπ.) Η ενόχληση  δεν εμφανίζεται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής, όπως στις αλλεργίες. αλλά μπορεί να εμφανιστεί  και μετά από 2-3 μέρες ή και περισσότερο. Στην πράξη, η αντίδραση είναι συνεχής, αφού η κατανάλωση των τροφών που μας ενοχλούν είναι διαρκής.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα, διάρροια, φουσκώματα, αέρια, απώλεια βάρους κ.α   Υπάρχει ωστόσο, το τεστ δυσανεξίας το οποίο υποδεικνύει ποιες τροφές είναι ευεργετικές ή επιβαρυντικές για τον οργανισμό μας.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά λόγω της λακτόζης που περιέχουν προκαλούν  δυσανεξία. Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι' αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση. Γενικά, για την αποφυγή εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι σκόπιμο να αποφεύγονται το γάλα, τα γαλακτοκομικά  προϊόντα, και τα παράγωγά τους που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης.

Αλεύρι

Η γλουτένη που βρίσκεται στα σιτηρά, είναι μια από τις τροφές που προκαλεί τροφική δυσανεξία.

Μακαρόνια

τα μακαρόνια επίσης περιέχουν γλουτένη γι αυτό προκαλούν τροφική δυσανεξία. Ωστόσο  στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε  ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Σαλάμι

Με την κατανάλωση αλλαντικών  υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να προκληθεί δυσανεξία εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν.

Τυρί κρέμα

η κατανάλωση του τυριού κρέμα απαγορεύεται καθώς έχει προστεθεί λακτόζη  η οποία όπως αναφέρθηκε προηγουμένως προκαλεί δυσανεξία. 

Έτοιμες σάλτσες

οι έτοιμες σάλτσες που βρίσκονται στην αγορά θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν προστεθεί συντηρητικά και πρόσθετα και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξία.

Ψωμί

Σε περίπτωση αντίδρασης δυσανεξίας στη μαγιά, πρέπει να προτιμούνται προϊόντα που έχουν παραχθεί με προζύμη, αντί για μαγιά.

Καφές

Ο στιγμιαίος καφές ή υποκατάστατο καφέ που περιέχει σιτάρι ή βύνη κριθαριού μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία. Ακόμη πολλές φορές είναι υπεύθυνος και για το αίσθημα του φουσκώματος.

Πουρές από σκόνη

Ο πουρές από σκόνη θεωρείται επικίνδυνο προϊόν εξαιτίας των διαφόρων ουσιών αγνώστου προέλευσης που μπορεί να περιέχει.

 Πατάτα

Η πατάτα καλό θα ήταν να αποφεύγετε  γιατί προκαλεί φούσκωμα.

Μπανάνες

Η μπανάνα μπορεί επίσης να σας προκαλέσει φούσκωμα.

Κονσερβοποιημένες τροφές

Οι τροφές  στις κονσέρβες εκτός από την μεγάλη επεξεργασία που έχουν υποστεί περιέχουν και μεγάλες ποσότητες από συντηρητικά και πρόσθετα που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία.

Κρέμες

Για αποφυγή της δυσανεξίας  συστήνονται  κρέμες που δεν περιέχουν λακτόζη

Γιαούρτι - επιδόρπιο

Και σ’ αυτήν την περίπτωση προσπαθούμε να αποφύγουμε την λακτόζη λόγω δυσανεξίας

Πίσω →