Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή και ΥποθυρεοειδισμόςΤρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται όταν πασχεις από υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά η σωστή διαχείριση, των φαγητών μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και ορισμένες τροφές μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τις ορμόνες αντικατάστασης που μπορούν να λάβουν ως μέρος της θεραπείας του θυρεοειδούς σας. Μια "έξυπνη" διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα παρά την κατάσταση. Εδώ είναι εννέα τρόφιμα που βοηθούν στη διαχείριση του  υποθυρεοειδισμού:

Σόγια

Η σόγια είναι ένα φυτό φορτωμένο με φυτοοιστρογόνα, και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η μεγάλη κατανάλωση σόγιας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να μετριάσουν την πρόσληψη σόγιας. Ωστόσο, επειδή η σόγια δεν έχει συνδεθεί οριστικά σε υποθυρεοειδισμό, δεν υπάρχουν ειδικές διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές (1).

Σταυρανθή λαχανικά

Σταυρανθή λαχανικά,( όπως το μπρόκολο και το λάχανο), μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν μια ανεπάρκεια ιωδίου. Αυτά τα λαχανικά μπορούν να μπλοκάρουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφήσει το ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη μπρόκολου, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανου, κουνουπίδι, γογγύλια, νεροκάρδαμο, ραπανάκια και την ρόκα,. Μαγείρεμα τα λαχανικά μπορεί να μειώσουν την επίδραση που έχουν τα σταυρανθή λαχανικά στο θυρεοειδή αδένα (2).

Γλουτένη

Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να στοχεύσουν στην ελαχιστοποίηση της πρόσληψης της γλουτένης. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα τρόφιμα που έχουν γίνει από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και άλλα δημητριακά. Η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο και να εμποδίσει την απορρόφηση των φαρμάκων υποκατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς. Ωστόσο, αν επιλέξετε να φάτε γλουτένη, φροντίστε να επιλέξετε ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, και ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι ένα κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Επίσης, φροντίστε να πάρετε το φάρμακό σας αρκετές ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες για να μην εμποδιστεί η απορρόφηση του (3).

Παχυντικά φαγητά

Τα λίπη έχουν βρεθεί να διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα φάρμακα των θυρεοειδικών ορμονών. Τα λίπη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδή να παράγει ορμόνες. Συνιστούμε να κόψετε όλα τα τηγανητά και να μειώσετε την πρόσληψη των λιπών από πηγές όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη, και το παχύ κρέας (4).

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να βάλετε κιλά, αν δεν είστε προσεκτικοί. Προτείνουμε να αποφύγετε τα τρόφιμα με περίσσεια ποσότητα ζάχαρης, επειδή έχουν πολλές θερμίδες χωρίς όμως να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά. Είναι καλύτερα λοιπόν να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης που τρώτε ή να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε εντελώς από τη διατροφή σας (5).

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν πολύ νάτριο, και οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν το νάτριο. Έχοντας μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αυξάνετε ο κίνδυνος για υψηλή πίεση του αίματος, συνεπώς η πρόσληψη νατρίου αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες του κινδύνου αυτού. Άτομα με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου τους έως 1.500 mg την ημέρα (6).

Περίσσεια φυτικών Ινών

Οι φυτικές ίνες είναι καλές για σας, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να περιπλέξει τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού σας. Κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν επί του παρόντος ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λαμβάνουν 20-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Τα ποσά των διαιτητικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, φασόλια και από τα όσπρια που πηγαίνουν πάνω από το επίπεδο αυτό μπορεί να επηρεαστεί το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απορρόφηση των ορμονών του θυρεοειδούς. Αν κάνετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε μια υψηλότερη δόση του φαρμάκου (5).

Καφές

Η καφεΐνη έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την απορρόφηση της αντικατάστασης ορμονών του θυρεοειδούς. Οι άνθρωποι που έπαιρναν φάρμακα για τον θυρεοειδή τους μαζί με τον πρωινό καφέ είχαν ανεξέλεγκτα επίπεδα θυρεοειδούς, και δεν μπορούσα να καταλάβουν το γιατί. Τώρα έχει διαπιστωθεί οτι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το φάρμακο σας και να το παίρνετε μόνο με νερό. Έπειτα θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής σας προτού πάρετε ένα φλιτζάνι καφέ (7).

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει δύο επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα και την ικανότητά του να παράγει θυρεοειδούς ορμόνη. Το αλκοόλ φαίνεται να έχει τοξική επίδραση επί του θυρεοειδούς αδένα και καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την θυρεοειδούς ορμόνη. Ιδανικά, στους ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό πρέπει να κοπεί τελείως το αλκοόλ ή να καταναλώνεται πολύ σπάνια (8).

Αναζητήστε μια ολοκληρωμένη επαγγελματική και λειτουργική διατροφή για βοηθήσετε το θυρεοειδή αδένα , στο Διατολογικό μας Κέντρο «Χαριστού Ιουλία» για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε, ή να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο - δίαιτα για Υποθυρεοειδισμό με στόχο την μείωση του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

  1. Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16(3):249-258.
  2. Greer MA.  Goitrogenic substances in food.  Am J Clin Nutr 1957; 5(4): 440-444.
  3. Akçay MN1, Akçay G. The presence of the antigliadin antibodies in autoimmune thyroid diseases. Hepatogastroenterology. 2003 Dec;50 Suppl 2:cclxxix-cclxxx.
  4. Otten MH, Hennemann G, Docter R, Visser TJ. The role of dietary fat in peripheral thyroid hormone metabolism. Metabolism. 1980 Oct;29(10):930-5.
  5. Dean S. Medical nutrition therapy for thyroid and related disorders. In: Mahan KL, Escott-Stump S, eds. Krause’s Food, Nutrition, & Diet Therapy. 13th ed. Philadelphia, PA: Saunders; 2008: 711-724.
  6. Schwarz C1, Leichtle AB, Arampatzis S, Fiedler GM, Zimmermann H, Exadaktylos AK, Lindner G. Thyroid function and serum electrolytes: does an association really exist? Swiss Med Wkly. 2012 Sep 17;142:w13669. doi: 10.4414/smw.2012.13669.
  7. Sindoni A, et al. Case Report: Coffee Impairs intestinal Absorption of Levothyroxine: Report of Additional Cases. Hot Thyroidology. Article 5/09.
  8. Yatan Pal Singh Balhara and Koushik Sinha Deb. Impact of alcohol use on thyroid function. Indian J Endocrinol Metab. 2013 Jul-Aug; 17(4): 580–587.

Πίσω →