Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης. Αν είστε από αυτούς που πάσχουν από τη χρόνια πάθηση του δέρματος, υπάρχουν μερικές απλές ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας οι οποίες θα έχουν σημαντική ευεργετική επίδραση στην ψωρίαση.

Δοκιμάστε αυτές τις απλές διατροφικές συστάσεις, εκτός από τις κρέμες και τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιείτε, και θα αρχίσετε να νιώθετε μεγαλύτερη ανακούφιση από ό, τι με τις απλές συμβατικές θεραπείες.

8 Δίαιτες τη θεραπεία της ψωρίασης

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να πέψουν αυτή την πρωτεΐνη σωστά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απομάκρυνση της γλουτένης από την δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση, διότι συνεπάγεται την κατάργηση του ψωμιού, των δημητριακών και των ζυμαρικών από τη διατροφή σας. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση είναι χρήσιμη μόνο σε όσους πάσχουν από αλλεργίες στη γλουτένη.

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα

Σε αντίθεση με το πλήρες γάλα και τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά, τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση. Ακόμη και αν αυτό έχει ήπια επίδραση στην ψωρίαση , αξίζει να το κάνετε , επειδή έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου καρδιακής νόσου στην οποία ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο .

Λαχανικά και φρούτα

Μερικές μελέτες έχουν βρει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρέσκων λαχανικών και φρούτων με τα συμπτώματα της ψωρίασης. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για το υγιές δέρμα. Έτσι, καλό είναι να αυξήσετε την κατανάλωση σε καρότα, ντομάτες, πιπεριές, σπανάκι, μήλα, παπάγια, μάνγκο, καρπούζι, πεπόνι, μούρα. Η μπανάνα, ο ανανάς και τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα σταφύλια μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμα. Η ημερήσια πρόσληψη φρούτων πρέπει να είναι περίπου 2-4 μερίδες και λαχανικών περίπου 5 μερίδες.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρώμης) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι αντι-φλεγμονώδη. Θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 4-10 μερίδες την ημέρα.

Το γάλα σόγιας και το tofu

Το γάλα σόγιας και το τόφου περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως οι ισοφλαβόνες.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Μπορούν επίσης να παρέχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της προστασίας από καρδιακή νόσο στην οποία οι ασθενείς ψωρίασης είναι πιο ευαίσθητοι.

Τρόφιμα προς αποφυγήν

Περιορίστε τα κρέατα γιατί λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αυξάνουν τη φλεγμονή. Τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη, η οποία προάγει τη φλεγμονή, πρέπει να τα αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το αλκοόλ είναι επίσης μια από αυτές τις ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα και έτσι να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Πίσω →