Το μαγγάνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που απαιτείται σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα διατροφικό στοιχείο που χρειάζεται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά χωρίς αυτό, δεν μπορείς να είσαι υγιής. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 20mg μαγγανίου στο πάγκρεας, στα νεφρά, στα κόκαλα και στο συκώτι και είναι ζωτικής σημασίας για αρκετές σωματικές λειτουργίες όπως για το κεντρικό νευρικό σύστημα, στις λειτουργίες του εγκεφάλου, ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, στην απορρόφηση του ασβεστίου, τη ρύθμιση των ορμονών του κάθε φύλου, στα δυνατά κόκαλα και αρκετές άλλες. Το μαγγάνιο βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα και είναι επίσης διαθέσιμο με μορφή συμπληρώματος.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα θετικά και σίγουρα αποτελέσματα των υγιούς επιπέδων μαγγανίου!

1) Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά στον εγκέφαλο και στην κινητική ανάπτυξη.

2) Την υγεία των οστών: το μαγγάνιο και άλλα ιχνοστοιχεία μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών σας, και τα χαμηλά επίπεδα ιχνοστοιχείου έχουν θεωρηθεί ως ένας παράγοντας κινδύνου για παθήσεις των οστών.

3) Είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό χόνδρου.

4) Σημαντικό για το μεταβολισμό.

5) Προσφέρει κυτταρική προστασία.

Οι πηγές του μαγγανίου είναι κυρίως:

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι πλούσια σε μαγγάνιο: τα πράσινα λαχανικά, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, οι καρύδες, το καστανό ρύζι, οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα καρότα, τα σύκα, τα αγγούρια, το σπανάκι, το μαρούλι, το τόφου, τα πράσα, το σιτάρι ολικής αλέσεως, οι φράουλες, τα βατόμουρα , τα καρύδια, η βρώμη, τα τροπικά φρούτα, τα χόρτα η μουστάρδα, τα σταφύλια, τα πράσινα φασόλια, η μέντα, το παντζάρι, το ρύζι, ο ανανάς, το σκόρδο, το κάρδαμο και πολλά άλλα.

Οφέλη από το μαγγάνιο!

Ως ένα από τα πιο σημαντικά ορυκτά για τους ανθρώπους, το μαγγάνιο βοηθά το ανθρώπινο σώμα και τη γενική υγεία με τους εξής τρόπους: βοηθά στη δημιουργία ισχυρών οστών και στη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών. Το μαγγάνιο είναι επίσης ένας αγωνιστής ενάντια στις ελεύθερες ρίζες στο ανθρώπινο σώμα οι οποίες μπορεί να είναι μια αιτία για τον καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι συνεπώς σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας τους από το να κάνουν ζημιά στο ανθρώπινο σώμα. Το μαγγάνιο εξισορροπεί επίσης το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνει ασθένειες όπως ο διαβήτης. Ρυθμίζει επίσης το μεταβολισμό του σώματος και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης, των υδατανθράκων και των αμινοξέων. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των σημαντικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β-1, η βιταμίνη Ε και άλλες. Μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση γιατί είναι σημαντικό για την πυκνότητα των οστών και των μετάλλων στο σώμα. Το μαγγάνιο βοηθά στη μείωση των προεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και ανακουφίζει από πονοκεφάλους, εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επίσης, διατηρεί υγιή τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Επίσης, βοηθά στη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας του μαγγανίου!

τα επίπεδα του μαγγανίου στο σώμα είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια, υπάρχουν συμπτώματα που θα το αποδεικνύουν. Τέτοια συμπτώματα είναι, η δυσμορφία των οστών, κακή όραση, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, απώλεια μνήμης, τρόμος και ρίγος, μυϊκές συσπάσεις κ.λ.π. Αν και η έλλειψη μαγγανίου είναι σπάνια, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτό, ειδικά αν η διατροφή ενός ατόμου στερείται τρόφιμα πλούσια σε μαγγάνιο. Πιο σοβαρά συμπτώματα είναι παγκρεατικά βλάβες, οστεοπόρωση, στειρότητα στις γυναίκες και άλλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μαγγάνιο είναι ένα από τα τρία τοξικά μέταλλα στο σώμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες αλλά και να μην υπάρχει έλλειψη διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες ασθένειες και καταστάσεις. Μια αυξημένη δόση μαγγανίου μπορεί να προκαλέσει  τη νόσο του Πάρκινσον, θέματα ήπατος που οφείλεται σε ανικανότητα του ήπατος να το αποβάλλει το οποίο οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές, τρόμος, ακόμη και ψύχωση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία, η επαρκής πρόσληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς.

Πίσω →