Πρωτεΐνες είναι γνωστές ως τα δομικά στοιχεία της ζωής. Στο σώμα, διασπώνται σε αμινοξέα που προωθούν την ανάπτυξη των κυττάρων και την επισκευή.  (Επίσης, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν απ'οτι  οι υδατάνθρακες, βοηθώντας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με λιγότερες θερμίδες, ένα συν για όσους  προσπαθούν να χάσουν βάρος.)

Γνωρίζετε  πολύ καλά ότι τα ζωικά προϊόντα κρέατος, αυγά και γαλακτοκομικά, είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, δυστυχώς, μπορούν επίσης να είναι υψηλά σε  κορεσμένο λίπος και  χοληστερόλη. Αυτό  που ίσως δεν γνωρίζετε  είναι ότι δεν  χρειάζεται να  καταναλώσετε κρέας ή τυρί να πάρετε αρκετή ποσότητα  πρωτεΐνης.

Κάποια τρόφιμα πλουσια σε φυτικη πρωτεινη είναι :

Αρακάς
Τα τρόφιμα στην οικογένεια των ψυχανθών είναι καλές πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους, και τα μπιζέλια δεν αποτελούν εξαίρεση: Ένα φλιτζάνι περιέχει 7,9 γραμμάρια, περίπου το ίδιο με ένα φλιτζάνι γάλα. (Για την ιστορία, οι γυναίκες θα πρέπει να πάρουν περίπου 46 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, και οι άνδρες περίπου 56 γραμμάρια) (1)(2).
Ξηροί καρποί και καρυδιών Βούτυρο (3)
Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν τόσο υγιεινά λίπη και πρωτεΐνη, που τους καθιστά ένα πολύτιμο μέρος μιας δίαιτας. Αλλά επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια  όλα περιέχουν 160 θερμίδες και 5 ή 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγγιά. Επιλέξτε ποικιλίες που είναι ωμά ή ξηρά.
Βούτυρο καρυδιών, φιστικιών, όπως και το βούτυρο αμυγδάλου, είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη.
Φασόλια (4)
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, αλλά όλα αυτά τα είδη έχουν ένα κοινό το οποίο είναι ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης.
Δύο φλιτζάνια φασόλια, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 26 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Ρεβύθια (4)
Περιέχουν 7,3 γραμμάρια πρωτεϊνών σε μόλις μισό φλιτζάνι, και είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες.
Tempeh και tofu
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από σόγια είναι μερικά από τα υψηλότερα φυτικές πηγές πρωτεΐνης: Tempeh και tofu, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 15 και 20 γραμμαρίων ανά μισό φλιτζάνι, αντίστοιχα (5)(6)..
Σεϊτάν
Ένα άλλο δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος για χορτοφάγους είναι το σειτάν. παρασκευάζεται από γλουτένη σίτου, αλάτι και αλμυρές γεύσεις πλουσια σε  πρωτεΐνη. Περιέχει περίπου 36 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Μοιάζει με κρέας πάπιας και γεύση όπως το κοτόπουλο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνταγή με πουλερικά (7).

Μη ζαχαρούχο κακάο σε σκόνη
Σίγουρα δεν ξέρατε ότι μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνη από τη σοκολάτα! Ο τύπος κακάο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική ή για τη ζεστή σοκολάτα περιέχει περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας. Η σκόνη είναι πικρή από μόνο της, έτσι οι περισσότερες συνταγές απαιτούν πολλή ζάχαρη και λιπαρά (συνήθως βούτυρο ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).


Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου .

  1. Yoshida H, Tomiyama Y, Saiki M et al. Tocopherol Content and Fatty Acid Distribution of Peas (Pisum sativum L.). JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society 2007, 84(11): 1031-1038. 2007.
  2. Trinidad TP, Mallillin AC, Loyola AS et al. The potential health benefits of legumes as a good source of dietary fibre. Br J Nutr. 2010 Feb;103(4):569-74. Epub 2009 Oct 14. 2010
  3. Grains & Legumes Nutrition Council (GLNC). Secondary Analysis of the National Nutrition and Physical Activity Survey 2011-2012 Unpublished: 2015.
  4. Messina MJ1. Am J Clin Nutr. Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects. 1999 Sep;70(3 Suppl):439S-450S.
  5. Shirtleff, William; Akiko Aoyagi (1979). "The Book of Tempeh" (PDF). Soyinfo Center, Harper and Row.
  6. "tofu Nutrition Information in Legumes and Legume Products". Nutritiondata.self.com. Retrieved 2016-10-11.g
  7. The Vegetarian Resource Group. Seitan - The Vegetarian Wheat Meat. The Vegetarian Journal. March/April, 1996.

 

 

Πίσω →