Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη, αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, ακόμα κι αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 Η απόκριση της αρτηριακής πίεσης στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μερικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να μπλοκάρει μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση της διεύρυνσης των αρτηριών σας. Άλλες αναφέρουν ότι η καφεΐνη αναγκάζει τα επινεφρίδια σας να απελευθερώνουν περισσότερη αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Μερικοί άνθρωποι που πίνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη έχουν υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου. Άλλοι που πίνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη αναπτύσσουν ανοχή στην καφεΐνη. Ως αποτέλεσμα, η καφεΐνη δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αρτηριακή τους πίεση.

  • 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για την επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή σας πίεση, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε στα 200 mg την ημέρα περίπου την ίδια ποσότητα που είναι γενικά σε δύο φλιτζάνια βρασμένου καφέ των 250 ml. Λάβετε υπόψη ότι η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ, τα ενεργειακά ποτά και άλλα ποτά ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τη μέθοδο παρασκευής.
  • Επίσης, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αποφύγετε την καφεΐνη ακριβώς πριν από δραστηριότητες που αυξάνουν φυσικά την αρτηριακή σας πίεση, όπως η άσκηση, η άρση βαρών ή η σκληρή σωματική εργασία. Για να δείτε εάν η καφεΐνη μπορεί να αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση, ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση πριν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη και ξανά 30 έως 120 λεπτά μετά. Εάν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται κατά περίπου 5 έως 10 βαθμούς, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης που την αυξάνουν. Εάν σκοπεύετε να μειώσετε την καφεΐνη, κάντε το σταδιακά για αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους.

Πίσω →