Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΥπέρτασηΑλάτι - Πώς να περιορίσετε την υπερκατανάλωση του

Κανονικά θα πρέπει να δοκιμάζουμε το φαγητό πριν βάλουμε περισσότερο αλάτι. Ξέρατε ότι η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού είναι 5 γραμμάρια την ημέρα και υπάρχουν υποκατάστατα αλατιού που είναι φυσικά. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να εξισορροπηθεί η γεύση των τροφίμων, χωρίς να το παρακάνετε με το αλάτι, γιατί έτσι και αλλιώς τα τρόφιμα έχουν από μόνα τους νάτριο οπότε δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε και άλλο.

Έτσι αρχίστε να χρησιμοποιείτε αυτά τα έξι υποκατάστατα αλατιού που είναι φυσικά για να αποφεύγετε τα συνθετικά άλατα όπως το χλωριούχο κάλιο, και παρατηρήστε τη διαφορά στο σώμα σας:

  1. Το σκόρδο!

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκόνη, ψιλοκομμένο ή ψητό πριν από την προετοιμασία του φαγητού, όλα εξαρτώνται από το πόσο ισχυρό θέλετε αυτό το άρωμα στο φαγητό σας, αλλά σίγουρα ενισχύει τη γεύση και δεν θα χρειάζεστε αλάτι.

  1. Το κόλιναδρο και ο μαϊντανός!

Αυτά τα αρωματικά βότανα είναι σπουδαία καρυκεύματα για τα τρόφιμα, δίνουν καλή γεύση και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

  1. Το κρεμμύδι!

Είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται πιο πολύ για την παρασκευή των τροφίμων και λίγοι γνωρίζουν ότι εσείς δεν έχετε προσθέσει αλάτι. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σκόνη, τηγανητό σε κομμάτια ή να το μαγειρέψετε.

  1. Η ρίγανη!

Αυτό το ξηρό καρύκευμα είναι ιδανικό για ζυμαρικά, πίτσες και πολλά άλλα φαγητά. Με αυτό το συστατικό το αλάτι δεν είναι απαραίτητο.

  1. Το θυμάρι!

Αυτό το καρύκευμα είναι ιδανικό για τα ψάρια, το κοτόπουλο και τα λαχανικά, και χρησιμεύει επίσης στην προετοιμασία κάποιων σαλτσών.

  1. Η κανέλα!

Χρησιμοποιείται για να κάνει την περίφημη σάλτσα κάρι, η οποία βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης των φαγητών και κυρίως στο βόειο κρέας, χοιρινό ή κοτόπουλο.

Πίσω →