Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣύνδρομο ευερέθιστου έντερουΗ ζάχαρη μπορεί να κάνει ζημιά στη χλωρίδα του εντέρου

3 Τρόποι με τους οποίους η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία του εντέρου!

Αυτή τη στιγμή, το έντερό σας είναι γεμάτο με βακτήρια, καλά και κακά. Διατηρώντας μια καλή ισορροπία μεταξύ των δύο είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς. Η ζάχαρη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας με όχι και τόσο φιλικό τρόπο. Πιθανόν να έχετε ακούσει για την ασπαρτάμη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και τρεις από τους μεγαλύτερους παραβάτες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσετε την ζάχαρη σε αυτόν τον κατάλογο.

Εδώ είναι 3 πράγματα που κάνουν οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες:

  1. Προκαλούν δυσανεξία στη γλυκόζη!

Μια μελέτη δείχνει το Splenda, ένα δημοφιλές γλυκαντικό με βάση τη σουκραλόζη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα καλών βακτηρίων στο έντερο. Αλλά δεν είναι μόνο η σουκραλόζη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Αυτή η απώλεια των καλών βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλυκόζη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη.

  1. Μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους!

Εάν χρησιμοποιείτε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και ζάχαρη, ίσως να θέλετε να ξέρετε ότι μια πρόσφατη έκθεση προτείνει ότι οι ψεύτικες γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αλλάξουν πραγματικά τον τρόπο που το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Ναι, ενώ αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε ένα μεγαλύτερο θέμα όπως ο διαβήτης, η αύξηση βάρους είναι επίσης ένα αποτέλεσμα. Επειδή αυτές οι γλυκαντικές ουσίες δεν περιέχουν θερμίδες, ακόμα και αν δεν αφομοιώνονται, εξακολουθούν να πρέπει να ταξιδέψουν μέσα από το έντερο. Αυτό, μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων που προσθέτουν περισσότερες θερμίδες, τις θερμίδες που μπορεί στη συνέχεια να βρουν το δρόμο τους προς τους γοφούς και τους μηρούς.

  1. Μπορεί να κάνει ζημιά στη χλωρίδα του εντέρου!

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη προτείνει ακόμα ότι η ζάχαρη μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων στο έντερο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερεθισμό στο έντερο, ο οποίος θα μπορούσε να εκδηλωθεί ακόμη και ο ίδιος ως μία αυτοάνοση απόκριση (αλλεργίες και παθήσεις του δέρματος είναι δύο ηπιότερα προβλήματα). Υπάρχουν ακόμη και πρόσφατες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα αντίδραση του σώματός σας στο πρήξιμο του εντέρου.

Πίσω →