Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣύνδρομο ευερέθιστου έντερουΗ σχέση μεταξύ της αυτοάνοσης νόσου και του σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου

Αν και το έντερο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ανθρώπινου σώματος, είναι κάτι που οι περισσότεροι συνήθως δεν σκέφτονται μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου μπορεί να προκληθεί λόγω των τροφίμων που τρώτε και λόγω των περιβαλλοντικών τοξινών και των ρύπων που σας περιβάλλουν κάθε μέρα. Καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοάνοση ασθένεια, είναι σημαντικό να μάθετε περισσότερα για την κατάσταση και τη συσχέτιση της με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα συμπτώματα. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι οποιοσδήποτε τύπος πεπτικού προβλήματος. Πολλοί πάσχοντες δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ορισμένα είδη τροφίμων και όταν τρώνε αυτά τα τρόφιμα, εμφανίζουν φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα. Μερικά άτομα αναπτύσσουν ακόμη και δυσανεξία τροφίμων ή τροφική αλλεργία που απαιτεί να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε εάν έχετε σύνδρομο διαρρέοντος έντερου είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν διατροφολόγο. Στη συνέχεια θα λάβετε βοήθεια για να αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε πριν το πρόβλημα εξελιχθεί σε αυτοάνοση κατάσταση.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες αναφέρονται σε οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό επειδή προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και βοηθά στην καταπολέμηση των ιών. Οι αυτοάνοσες καταστάσεις περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου Ι και τον λύκο. Με το διαβήτη, το σώμα σταματά να ρυθμίζει και να επεξεργάζεται τα σάκχαρα που τρώει το άτομο. Πολλοί ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν ημερήσιες δόσεις ινσουλίνης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα να αντιληφθεί οποιαδήποτε ανωμαλία ως απειλή και να προσβάλει υγιή κύτταρα και όργανα.

Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα των αυτοάνοσων καταστάσεων. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι επειδή τα σώματά τους δεν παράγουν αρκετές ορμόνες, άλλοι αισθάνονται κουρασμένοι επειδή συνεχίζουν να ξυπνούν τη νύχτα λόγω των συνθηκών τους. Τα άτομα αυτά πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα που εμφανίζουν, ειδικά εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτών των αυτοάνοσων ασθενειών.

Η σχέση μεταξύ της αυτοάνοσης νόσου και του εντέρου

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ της αυτοάνοσης νόσου και του διαρρέοντος εντέρου. Προβλήματα στο έντερο συμβαίνουν συχνά όταν τα εντερικά τοιχώματα χαλαρώσουν. Αυτό αυξάνει το μέγεθος των σωματιδίων που μπορούν να κινηθούν μέσω του εντέρου και μπορούν να προκαλέσουν και περισσότερα βακτήρια. Καθώς τα τοιχώματα χαλαρώνουν, επιτρέπουν σε ορισμένα από αυτά τα σωματίδια να κινούνται μέσω του εντέρου και στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς αυτά τα σωματίδια κινούνται σε άλλα μέρη του σώματος, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αρχίσει να βλέπει τα σωματίδια ως απειλή και θα στείλει τα κύτταρα να τα αντιμετωπίσουν, το οποίο είναι και η κύρια αιτία μιας αυτοάνοσης πάθησης.

Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο επικίνδυνο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να δημιουργήσει μια νέα σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσει το σώμα να επιτεθεί στον ίδιο του τον εαυτό. Το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά δυσκολεύεται να

διακρίνει την διαφορά μεταξύ υγιών κυττάρων και σωματιδίων και των ανθυγιεινών σωματιδίων που κινούνται μέσα στο σώμα. Μπορεί να προσβάλει έτσι υγιή όργανα και κύτταρα, τα οποία θα χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο και φροντίδα για θεραπεία.

Ο σημαντικότερος λόγος για να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο που έχει εμπειρία στην θεραπεία αυτοάνοσων καταστάσεων είναι ότι παρέχει στον ασθενή βοήθεια για να ακολουθήσει μια περιοριστική δίαιτα. Σε αυτή τη δίαιτα ο ασθενής αφαιρεί ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή του. Οι περισσότεροι αρχίζουν με μια αρκετά ήπια δίαιτα που περιέχει μόνο ορισμένα τρόφιμα. Ο ασθενής διατηρεί ένα ημερολόγιο διατροφής για να παρακολουθεί όλα όσα καταναλώνονται και πώς αισθάνεται στο τέλος της ημέρας. Θα ενσωματώνει σιγά-σιγά νέα τρόφιμα και θα καταγράφει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά του.

Οι διατροφολόγοι χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να πάρουν μια ιδέα για το ποια τρόφιμα του προκαλούν φλεγμονή. Για παράδειγμα, η γλουτένη είναι ένα από τα κορυφαία συστατικά που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο έντερο. Επίσης, αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα βακτηρίδια είναι κακά, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται κάποια καλά βακτήρια. Ένας διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αυξήσει τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο σώμα του.

Πίσω →